ßßß Cookit - przepis na Wege gołąbki I - z ryżem i soczewicą

Wege gołąbki I - z ryżem i soczewicą

nazwa

Wykonanie

Madzia ostatnio stanęła oko w oko z gołąbkami. Po raz pierwszy w życiu. I zrobiła wegetariańskie... :) Ale co tam, nie szkodzi, pyszne były. I tak niesamowicie syte, że po dwóch musiałem się poddać. Jednocześnie zrobiła te tytułowe z ryżem i soczewicą i jeszcze z ryżem, pieczarkami, cieciorką i soczewicą. Z tymi drugimi już nie miałem siły się zmierzyć, jutro na obiad spróbuję.
kapusta włoska
szklanka ryżu
szklanka ziaren soczewicy
1 cebula
1 jajko
pieprz, sól
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
olej do smażenia
Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej liście. Przez środek każdego liścia idzie taka gruba wystająca żyła. Ostrym nożem ścinamy tę żyłę, żeby liście były możliwie płaskie.
W osolonej wodzie gotujemy ryż z soczewicą. Odcedzamy, dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulę uprzednio zeszkloną na patelni na łyżce oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na jakieś 10 minut.
Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.
Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je szklanka wody z solą lub bulionem. Madzia użyła naszej domowej bulionetki . Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. A w międzyczasie robimy sos. Bo jak są gołąbki to i sos być musi.
puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany
łyżeczka cukru
pieprz, sól
koper suszony (lub świeży, ale my akurat mieliśmy suszony)
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w rondlu i podgrzewamy. Gotowe :)
Na te gołąbki Madzia zużyła tylko połowę kapusty. Z drugiej części zrobiła kolejne gołąbki, z innym farszem, tak jak wspominałem na samym początku tego wpisu. Ale o tym przeczytacie w kolejnym poście.
Smacznego!
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2014/07/wege-goabki-i-z-ryzem-i-soczewica.html