Wykonanie
Gołąbki bez zawijania. Wersja dietetycznawtorek, 25 Luty 2014, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Gołąbki bez zawijania, nazywane przez niektórych gołąbkami na lewą stronę, to taka wersja gołąbków dla zapracowanychZamiast parzenia
kapusty i mozolnego zawijania tutaj wszystko mieszamy razem i zapiekamy w
sosie pomidorowym. Z racji tego, że jestem na diecie, tym razem podaję przepis bez dodatku
ryżu i
bułki tartej. Zapraszam na niskowęglowodanową wersję gołąbków na lewą stronę.Składniki:0,5 kg mieszanego
mięsa mielonego0,5 kg
włoskiej kapustycebulajajko3 łyżki
koncentratu pomidorowegoolej do smażenia
sólpieprzcukierłyżeczka suszonego
majerankuKapustę szatkujemy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy
olej. Wrzucamy
cebulę, przesmażamy przez chwilę. Dodajemy poszatkowaną
kapustę i dolewamy 1/3 szklanki
wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut na małym ogniu, aż
kapusta lekko zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.
Mięso dokładnie mieszamy z
kapustą i
jajkiem. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem. Formujemy małe kotleciki. Obsmażamy na patelni na rozgrzanym
oleju.Przekładamy kotleciki do natłuszczonej foremki żaroodpornej. Szklankę
wody mieszamy z
koncentratem pomidorowym, doprawiamy
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru. Wlewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut. Dekorujemy świeżą
bazylią i podajemy. Smacznego!