ßßß Cookit - przepis na Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

nazwa

Wykonanie

Gołąbki bez zawijania. Wersja dietetyczna
wtorek, 25 Luty 2014, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Gołąbki bez zawijania, nazywane przez niektórych gołąbkami na lewą stronę, to taka wersja gołąbków dla zapracowanych
Zamiast parzenia kapusty i mozolnego zawijania tutaj wszystko mieszamy razem i zapiekamy w sosie pomidorowym. Z racji tego, że jestem na diecie, tym razem podaję przepis bez dodatku ryżu i bułki tartej. Zapraszam na niskowęglowodanową wersję gołąbków na lewą stronę.
Składniki:
0,5 kg mieszanego mięsa mielonego
0,5 kg włoskiej kapusty
cebula
jajko
3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
sól
pieprz
cukier
łyżeczka suszonego majeranku
Kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, przesmażamy przez chwilę. Dodajemy poszatkowaną kapustę i dolewamy 1/3 szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut na małym ogniu, aż kapusta lekko zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.
Mięso dokładnie mieszamy z kapustą i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe kotleciki. Obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
Przekładamy kotleciki do natłuszczonej foremki żaroodpornej. Szklankę wody mieszamy z koncentratem pomidorowym, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wlewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut. Dekorujemy świeżą bazylią i podajemy. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wieprzowina/golabki-na-lewa-strone-wersja-dietetyczna