Wykonanie
Share the post "
Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes"Dziś przedstawiam kolejną propozycję przygotowania
młodych ziemniaków, tym razem skorzystałam z przepisu z książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich.
Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie
śmietanowo-
pomidorowym z dodatkiem wędzonej
papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam!Scroll down for recipe in English
(4-5 porcji)Składniki:1 kg
młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na równe kawałki2
cebule, pokrojone w kostkę2 łyżki
oleju1/2 szklanki
śmietany 18 %2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz, mielona wędzona
papryka i
cukier do smakuPrzygotowanie:Ugotuj
ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności od wielkości). Następnie odcedź i odstaw.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania.Na patelni rozgrzej na średnim ogniu
olej, po czym włóż
cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wymieszaj ze
śmietaną i koncentratem. Dopraw
solą,
pieprzem,
papryką i
cukrem do smaku.Wymieszaj
ziemniaki z sosem, przełóż do naczynia do zapiekania i włóż do piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut.Smacznego!
English versionHungarian style new potatoes(4-5 servings)Ingredients:1 kg new potatoes, scrubbed and cut into equal pieces2 onions, diced2 tablespoons of oil1/2 cup of cream2 tablespoons of tomato pastesalt, pepper, ground smoked
paprika and sugar to tastePreparation:Cook the potatoes in boiling, salted water until almost soft, for about 15 minutes. Drain and set aside.Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking dish.In a medium pan heat on the medium heat oil, add onions, cook until translucent and mix with cream and tomato paste. Season with salt, pepper,
paprika and sugar to taste.Mix potatoes with the sauce, and place the baking dish. Bake until soft for 15 minutes.Enjoy!
Share the post "
Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes"