Wykonanie
Do przygotowania go, zainspirowała mnie koleżanka z pracy, która spożywała podobnego
śledzia podczas przerwy :) Pomyślałam sobie wtedy, że warto byłoby spróbować odtworzyć go w domu. Przepis jest taki jak lubię czyli:- prosty- szybki- i smaczny :)Składniki:tacka (200g)
śledzi w olejujedna
cebula200 gram
koncentratu pomidorowegomały słoiczek
grzybków marynowanycholejsólpieprzłyżeczka
cukrusłodka mielona
paprykaPrzygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka. Szklimy ją na
oleju, na patelni. Następnie dodajemy
koncentrat pomidorowy (możemy też dodać trochę
wody, ale generalnie sos musi być dosyć gęsty). Doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką i
cukrem i przez chwile przesmażamy. Sos zostawiamy do ostygnięcia
Grzybki marynowane kroimy wedle uznania w plasterki lub kostkę. Ja wykorzystałam moje zapasy z lata (być może przepis na nie także kiedyś się tutaj pojawi ;) ). Dodajemy je do przestudzonego już sosu. Mieszamy.
Śledzie kroimy na małe cząstki. Układamy w słoiku na przemian warstwami:
śledź- sos -
śledź - sos itd.Odstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień.Smacznego! :)