ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki po węgiersku

Ziemniaki po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ziemniaki 1 kg
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka
śmietana kwaśna 1,5 szklanki
śmietana słodka, gęsta 1,5 szklanki
papryka w proszku 1 łyżka
sól 1,5 łyżki
pieprz ¼ łyżeczki
por lub cebula 1
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Smażyć przez ok. 5 minut na rozgrzanym oleju z masłem.
Kwaśną śmietanę wymieszać ze słodką, dodać przyprawy.
Ziemniaki wyłożyć do żaroodpornego naczynia,
polać śmietaną.
Pora lub cebulę poszatkować
i posypać ziemniaki.
Piec pod przykryciem przez godzinę, następnie odkryć i zapiec jeszcze przez ok. 10 minut.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/02/ziemniaki-po-wegiersku.html