Wykonanie
Dziś proponuję krem z
porów. To zupa o łagodnym smaku, która zadowoli podniebienia całej rodziny. Można ją zaserwować w kilku odsłonach. Pod przepisem podaję możliwe modyfikacje.Potrzebujemy:0,8 l
wywaru2 sztuki
pora (biała i jasnozielona część)2 małe
ziemniaki1
cebula2 kromki czerstwego
pieczywa lub grzanki z 2 kromekopcjonalnie
śmietanasól,
pieprz,
gałka muszkatołowamasło i odrobina
oleju do podsmażenia
pora i
cebuliPora i
cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, aż będą miękkie (ok 20 minut). W wywarze gotujemy
ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy zaczynają mięknąć dorzucamy podsmażonego
pora z
cebulą. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Wrzucamy grzanki lub czerstwe
pieczywo, następnie doprawiamy do smaku, miksujemy blenderem. Opcjonalnie można dodać
śmietanę 18 lub 30. Proponuję podać z
groszkiem ptysiowym, grzankami lub paluchami.Oczywiście jest kilka sposobów do naginania tego przepisu. Już samo użycie (lub nie)
śmietany daje nam dwie opcje. Możemy pominąć
ziemniaki, bądź grzanki. Ja
daję jedno i drugie, ponieważ preferuję gęstsze kremy. Możemy inaczej doprawić zupę, zamiast gałki dodać
zioła, np.:
tymianek,
majeranek,
natkę pietruszki. Wraz z
cebulą i
porem można podsmażyć też ząbek lub dwa
czosnku. Opcji jest wiele, tak że każdy znajdzie odpowiedni smak dla siebie.smacznego!