Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na tradycyjne gołąbki. Choć moje są już od dłuższego czasu z
kapustą włoską, bo w zwykłą, białą trudniej zawija się farsz. Jak robi się gołąbki podpatrzyłam oczywiście u mojej mamy
Składniki:duża
kapusta włoska1 kg mielonego wieprzowego2
cebule2
torebki ryżu – 2 x 100 g2
jajkamały
koncentrat pomidorowymała
śmietana 10%
sól,
pieprzKapustę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy w całości około 25 minut. Podsmażamy posiekaną
cebulę razem z
mięsem mielonym.
Ryż gotujemy przez maksymalnie 10 minut – później będzie się jeszcze gotował, a nie chcemy przecież aby powstała z niego papka… Łączymy
mięso z
ryżem, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Zostawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Następnie łączymy z rozbełtanymi
jajkami (chodzi o to, aby farsz po ugotowaniu był zwarty i się nie rozsypywał). Odkrawamy liście tuż przy głąbie. Muszą być elastyczne, jeśli takie nie są, to znak, że
kapusta gotowała się za krótko. Zawijamy w jeden liść 1-2 łyżek farszu zależnie od wielkości samego liścia. Ja zawsze wiążę gołąbki nitką. Dla pewności, aby mi nie odfrunęły…;) Wyjmuję ją zawsze przed podaniem. Raz nie wyjęłam i mój mąż nie był zbytnio zadowolony 😛 Tak przygotowane gołąbki przesmażam z dwóch stron na
oleju rzepakowym. Następnie układam w garnkach, tak aby każdy stykał się z dnem. Podlewam
wodą do wysokości 3 cm i duszę pod przykryciem około 30 minut. Na samym końcu doprawiam sos
śmietaną i
koncentratem pomidorowym. Najlepiej jest odlać
wywar i połączyć z ww. W ten sposób nie zważy się Wam
śmietana. Gotowe! Podana ilość farszu wystarczy na około 15 gołąbków.