Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKISezon na
paprykę rozpoczęty! Proponuję świetną alternatywę dla gołąbków –
paprykę faszerowaną.Składniki na 4 osoby:8
papryk2 duże
cebule70 dag
mięsa mielonego wieprzowego (ewentualnie wołowego)200 g
ryżu (2
torebki)mały słoiczek
koncentratu pomidorowego2
jajkasól,
pieprzFarsz przygotowujemy tak samo jak do tradycyjnych gołąbków. Podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę z
mięsem. W tym samym czasie gotujemy
ryż (ok. 10 minut, nie rozgotowujemy). Po ugotowaniu przesypujemy
ryż na patelnię, mieszamy z
mięsem i
cebulą, odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy
papryki – odcinamy górne części (nie wyrzucamy), oczyszczamy środki z gniazd nasiennych. Do ostygniętego farszu wybijamy dwa
jajka, dodajemy
sól,
pieprz, mieszamy. (
Jajka spajają farsz, powodują, że nie wysypuje się z
papryk.) Nakładamy tak przygotowany farsz do wydrążonych
papryk. Układamy
papryki w garnkach (potrzebne są dwa duże), zalewamy
wodą na wysokość około 4 cm. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy po połowie
koncentratu pomidorowego do każdego garnka.Najlepiej smakuje tego samego dnia! Jest wtedy najbardziej aromatyczna i z
papryki nie odchodzi skórka.