Wykonanie
            

Nazwałem ten żurek "domowym", bo jest na prawdziwym zakwasie 
żurkowym, który niedawno zrobiłem :) Nie tam, że z butelki ze sklepu tylko prawdziwy przeze mnie zrobiony. Zresztą pisałem o tym niedawno (tutaj). Żurek wyszedł naprawdę doskonały, zrobiłem cały wielki gar! Na kilka dni miałem, bo 
Madzia nie bardzo chciała jeść :) A powiedzieć muszę, że z każdym dniem stawał się coraz lepszy, poważnie.Zresztą nie mógł wyjść źle, bo według przepisu mistrza Macieja Kuronia robiłem. Nie żyjącego niestety już od kilku lat.500 ml zakwasu na żur1,5 litra 
wody2-3 
cebule500 g 
ziemniaków300 g 
białej kiełbasy250 g 
boczku125 ml 
śmietany (najlepiej kremówki lub tortowej)1-2 łyżki 
chrzanu2-3 
liście laurowe6 ziaren 
ziela angielskiego10 ziaren 
pieprzu1 łyżka 
majeranku4 ząbki 
czosnkusól, 
pieprz do smaku
jajka na twardo (minimum jedno na każdy talerz zupy)Uufff, długaśna lista składników. Ale jak już wszystko mamy, to gotujemy 
wodę i wrzucamy na wrzątek 
boczek i 
białą kiełbasę. Zmniejszamy ogień i nie dopuszczając do wrzenia zaparzamy przez 30 minut. 
Mięso i 
kiełbasę wyjmujemy i studzimy. Do 
wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę 
ziemniaki, 
liście laurowe, 
ziele angielskie, ziarna 
pieprzu i gotujemy kilkanaście minut, aż 
ziemniaki zmiękną. 
Boczek kroimy w kostkę, 
kiełbasę na plasterki (mogą być dość grube) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy posiekaną w kostkę 
cebulę. Kiedy się lekko zrumieni dodajemy posiekany 
czosnek. Całą zawartość patelni dodajemy do 
wywaru, dosypujemy 
majeranek, trochę 
soli i 
pieprzu i 
chrzan. Może być świeżo utarty lub taki ze słoika. Na koniec wlewamy dobrze wymieszany zakwas i 
śmietanę i zagotowujemy. Na talerzu dekorujemy 
jajkiem na twardo, ewentualnie 
ziołami, które lubimy.Smacznego :)

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej 
pory żaden przepis Ci nie umknie :)