Wykonanie
Nazwałem ten żurek "domowym", bo jest na prawdziwym zakwasie
żurkowym, który niedawno zrobiłem :) Nie tam, że z butelki ze sklepu tylko prawdziwy przeze mnie zrobiony. Zresztą pisałem o tym niedawno (tutaj). Żurek wyszedł naprawdę doskonały, zrobiłem cały wielki gar! Na kilka dni miałem, bo
Madzia nie bardzo chciała jeść :) A powiedzieć muszę, że z każdym dniem stawał się coraz lepszy, poważnie.Zresztą nie mógł wyjść źle, bo według przepisu mistrza Macieja Kuronia robiłem. Nie żyjącego niestety już od kilku lat.500 ml zakwasu na żur1,5 litra
wody2-3
cebule500 g
ziemniaków300 g
białej kiełbasy250 g
boczku125 ml
śmietany (najlepiej kremówki lub tortowej)1-2 łyżki
chrzanu2-3
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu1 łyżka
majeranku4 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku
jajka na twardo (minimum jedno na każdy talerz zupy)Uufff, długaśna lista składników. Ale jak już wszystko mamy, to gotujemy
wodę i wrzucamy na wrzątek
boczek i
białą kiełbasę. Zmniejszamy ogień i nie dopuszczając do wrzenia zaparzamy przez 30 minut.
Mięso i
kiełbasę wyjmujemy i studzimy. Do
wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki,
liście laurowe,
ziele angielskie, ziarna
pieprzu i gotujemy kilkanaście minut, aż
ziemniaki zmiękną.
Boczek kroimy w kostkę,
kiełbasę na plasterki (mogą być dość grube) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy posiekaną w kostkę
cebulę. Kiedy się lekko zrumieni dodajemy posiekany
czosnek. Całą zawartość patelni dodajemy do
wywaru, dosypujemy
majeranek, trochę
soli i
pieprzu i
chrzan. Może być świeżo utarty lub taki ze słoika. Na koniec wlewamy dobrze wymieszany zakwas i
śmietanę i zagotowujemy. Na talerzu dekorujemy
jajkiem na twardo, ewentualnie
ziołami, które lubimy.Smacznego :)
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)