ßßß Cookit - przepis na Pyszny żurek

Pyszny żurek

nazwa

Wykonanie

Chyba coraz bardziej, nieświadomie nachodzi mnie na Wielkanoc :)
Jak nie babka, to dziś żurek.
Pierwszy raz go robiłam i polecam z całego serca przepis Tomka Lacha z Zajadam.pl
Składniki na ok. 7 porcji:
2 litry bulionu
500 ml zakwasu żytniego
cztery białe kiełbasy
200 g boczku
1 duża cebula
2 łyżeczki chrzanu
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany
1,5 łyżki startego, suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku
ugotowane na twardo jajka
Podgrzewam bulion. Na patelni podsmażam pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i smażę na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią. Do gorącego bulionu dodaję zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotuję wywar na małym ogniu przez ok. 40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat. Dodaję zakwas. Następnie wrzucam rozgnieciony ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i przede wszystkim majeranek (w trakcie dodawania do zupy mocno rozcieram w dłoniach, dzięki czemu uwalnia się bardzo dużo aromatów). Zupę gotuję w ten sposób jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaję śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka. Przed podaniem kroję kiełbasę w plasterki, a zupę doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Źródło:http://pyza-gotuje.blogspot.com/2015/02/pyszny-zurek-z-przepisu-tomka-z.html