Wykonanie
Chyba coraz bardziej, nieświadomie nachodzi mnie na Wielkanoc :)Jak nie babka, to dziś żurek.Pierwszy raz go robiłam i polecam z całego
serca przepis Tomka Lacha z Zajadam.pl
Składniki na ok. 7 porcji:2 litry
bulionu500 ml zakwasu żytniegocztery
białe kiełbasy200 g
boczku1 duża
cebula2 łyżeczki
chrzanu2 ząbki
czosnku3 łyżki
śmietany1,5 łyżki startego, suszonego
majerankusól i
pieprz do smakuugotowane na twardo
jajkaPodgrzewam
bulion. Na patelni podsmażam pokrojony w kosteczkę
boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaję posiekaną w kostkę
cebulę i smażę na średnim ogniu, aż
boczek i
cebula ładnie się zrumienią. Do gorącego
bulionu dodaję zawartość patelni, a także
białą kiełbasę w całości i gotuję
wywar na małym ogniu przez ok. 40 minut do czasu, aż zyska wyraźny
mięsny smak i aromat. Dodaję zakwas. Następnie wrzucam rozgnieciony ząbek
czosnku, dwie małe łyżeczki
chrzanu i przede wszystkim
majeranek (w trakcie dodawania do zupy mocno rozcieram w dłoniach, dzięki
czemu uwalnia się bardzo dużo aromatów). Zupę gotuję w ten sposób jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaję
śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego
żuru, a dopiero
potem wlewać do garnka. Przed podaniem kroję
kiełbasę w plasterki, a zupę doprawiam
solą i
pieprzem do smaku.Smacznego!