Wykonanie
Dzień dobry!Żurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Pojawia się w wielu domach na świątecznym
stole (ponadto jest zupą idealną na kaca ;-) ), u nas również. Mimo przygotowywania go co roku, do tej
pory nie udało mi się opublikować przepisu na niego. Ach ten mój perfekcjonizm - zdjęcia się nie podobały, to i przepis nie został opublikowany. Dzisiaj nadrabiam - lepiej późno, niż wcale ;-).Żurek obowiązkowo przygotowuję na własnoręcznie przygotowanym zakwasie, polecam Wam również przygotować własny zakwas. Jeśli z jakiegoś powodu się nie uda, zawsze wtedy można sięgnąć po gotowy (gorąco polecam zakwas od Piskorka).
Składniki:2 l
bulionu (najlepiej warzywnego)0 , 5 l zakwasu na żurek200 g
boczku wędzonego4 surowe,
białe kiełbasy1
cebula5 ząbków
czosnku3 łyżki
chrzanumajeranek,
sól,
pieprzjajka ugotowane na twardoWykonanie:
Boczek i
cebulę kroimy w kostkę.
Boczek rumienimy na patelni, następnie dodajemy
cebulę i szybko podsmażamy.
Bulion podgrzewamy, dodajemy do niego
boczek,
cebulę i
kiełbasę. Gotujemy około 30 minut.Do gotowego
wywaru dodajemy dokładnie wymieszany zakwas na żurek. Można to robić stopniowo, jeśli nie lubicie kwaśnego
żurku, ja zazwyczaj dodaję całe pół litra, ponieważ bardzo lubię mocno kwaśny żurek.Kolejno dodajemy rozgnieciony i posiekany
czosnek,
chrzan i
majeranek oraz
sól i
pieprz. Tak doprawioną zupę gotujemy jeszcze kilka minut.Żurek można dodatkowo zabielić
śmietaną, aby miał ładniejszy kolor, jednak nie jest to konieczne.
Żurek podajemy z
kiełbasą i
jajkiem pokrojonym w plasterki oraz z
chlebem, koniecznie na zakwasie. Aby żurek wyglądał jeszcze bardziej odświętnie, możemy podać go w chlebowej miseczce.Smacznego!