ßßß Cookit - przepis na TORT ANANASOWO- KOKOSOWY. PINACOLADA

TORT ANANASOWO- KOKOSOWY. PINACOLADA

nazwa

Wykonanie

O to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-).
Puszysty, z dwoma blatami bezy kokosowej, z kremem ananasowym, marmoladą z pigwy i ponczem z Pinacoladą. Całość obsypałam podprażonymi wiórkami kokosowymi!
Serdecznie zapraszam!
SKŁADNIKI
1. BISZKOPT (mała tortownica)
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
białka oddziel od żółtek;
białka, na wysokich obrotach miksera, ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę;
dodaj cukier ubij na sztywno;
porcjami dodawaj żółtka i na jak najmniejszych obrotach ubijaj na puszystą masę;
dodaj przesianą przez sitko mąkę z proszkiem;
wymieszaj delikatnie;
przelej do wysokiej tortownicy małej, wyłożonej papierem do pieczenia;
pieczemy 35 minut w temp. 170 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
2. BEZY KOKOSOWE:
- 3 białka
- szczypta soli
- 4 czubate łyżki cukru
- 5 czubatych łyżek wiórek kokosowych
WYKONANIE:
białka ubij na sztywno, dodaj cukier, masa musi być sztywna, po odwróceniu miski do góry dnem nie może się ruszyć, dodaj wiórki delikatnie wymieszaj
- na blaszczce ułóż papier do pieczenia, odrysuj dwa okręgi używając formy małej tortownicy,
- na każdy okręg rozprowadź masę
- pieczemy pierwsze 15 minut temp. 145 stopni C dół piekarnika i termoobieg
- potem 15 minut 120 stopni
- na sam koniec 145 stopni C 15 minut termoobieg
Beza nie może być wysuszona, ma być elastyczna, ale zachować formę bezy.
Studzimy całkowicie.
3. KREM ANANASOWO - BUDYNIOWY:
- 350 ml soku ananasowego
- 3 łyżki kremu lemon curd
- 1/2 kostki masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
W rondelku zagotuj 200 ml soku z masłem i lemon curd.
W miseczce wymieszaj 100 ml soku, z mąką i żółtkami.
Rondelek zdejmij z ognia, dodaj wymieszaną masę, ciągle mieszając trzepaczką. Rondelek postaw na płycie i zagotuj masę, ciągle mieszając trzepaczką. Masę wystudź całkowicie, co jakiś czas mieszając. Wystudzony krem jest gotowy do przekładania tortu.
PONADTO POTRZEBUJESZ:
- marmolady z pigwy
- wiórki kokosowe około pół szkalnki, prażymy na suchej patelni na złoty kolor, będziemy ich używać do obsypania tortu
- ananas na wierzch tortu do dekoracji (może być z puszki)
4. PONCZ DO BLATÓW BISZKOPTOWYCH:
- 100 ml przegotowanej wody
- 50 ml syropu z pigwy lub cytryny
- 100 ml pinacolady
Ponczem nasączamy każdy blat biszkoptowy.
Składanie tortu ;-)
Na sam spód używamy blat biszkoptu, nasączony dwustronnie ponczem, następnie cieniutka warstwa marmolady z pigwy, krem ananasowy, blat kokosowy, krem ananasowy, blat biszkoptu nasączony ponczem, marmolada z pigwy, krem, biszkopt nasączony ponczem, krem, blat kokosowy. Tort z każdej strony smarujemy kremem, obsypujemy wiórkami, na wierzch jako dekoracji użyłam ananasa.
Tak się prezentuje:
Życzę smacznego!
Zapraszam na mój profil na Instagramie i Facebooku
Smyk_W_Kuchni
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/11/tort-ananasowo-kokosowy-pinacolada.html