ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

nazwa

Wykonanie

Moja pierwsza wersja słynnej tarty cytrynowej z filmu Tost: Historia chłopięcego głodu. Na pewno zrobię jeszcze drugą wersję, w której wykorzystam większą ilość białek. ;)
Ciasto kruche:
350 g mąki
150 g masła
2 jajka
70 g cukru
Krem cytrynowy:
4 cytryny
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml wody
50 g masła
110 g cukru
Beza:
3 białka
100 g cukru
szczypta soli
Ciasto:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Wkładamy je do lodówki do schłodzenia.
3. Po 30 minutach wyjmujemy i wałkujemy na okrągły placek. Przenosimy na wałek, rozwijamy nad blachą do tarty i dociskamy ciasto. Nadmiar, który powstaje przy brzegach odrywamy.
4.Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, który wysypujemy grochem lub fasolą. Delikatnie dociskamy.
5. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy groch i dalej pieczemy ok 5 minut.
Krem:
1. Podane składniki podgrzewamy ciągle mieszając, najlepiej trzepaczką.
2. Jeżeli masa nie będzie jednolita możemy pomóc sobie blenderem.
3. Wykładamy masę na przestudzone ciasto.
Beza:
1. Ubijamy białka mikserem.
2. Dodajemy szczyptę soli.
3. Gdy białko się ubije stopniowo dodajemy cukier puder.
4. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na krem.
Pieczemy w temperaturze 100-110 stopni przez około 40 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://gotuj-z-marta.blogspot.com/2013/07/tarta-cytrynowa-z-beza.html