Wykonanie
O kluskach grysikowych dowiedziałam się niedawno - i choć takie kluseczki robiły ponoć nasze babcie to w moim rodzinnym domu nigdy ich nie
jadłam. Tak mnie zainteresowały, że musiałam je wypr óbować i... nie zawiodłam się :) W wersji klasycznej robi się je głównie na rosole i innych zupach, jednak ja przygotowałam je większe, takie bardziej jak małe placuszki i podałam z sosem. Robi się je błyskawicznie, pysznie smakują i można jej jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie - z pewnością wchodzą na stałe do naszego menu.
SKŁADNIKI: (na 2 porcje)2
jajka2 łyżki
masła4 łyżki
kaszy mannej błyskawicznej3 łyżki
mąkimała szczypta
soliewentualnie szczypta
cukru jeśli robimy kluski na słodko1. W szerokim garnku zagotować
wodę, osolić.2. Oddzielić
białka od
żółtek.
Masło rozpuścić (chyba że jest bardzo miękkie to nie trzeba rozpuszczać).3.
Żółtka zmiksować z
cukrem (tylko jeśli robimy w wersji na słodko), a następnie dodać
masło,
mąkę i
kaszę i ponownie zmiksować. W wersji na wytrawnie od razu miksujemy razem
żółtka,
masło,
mąkę i
kaszę.4.
Białka ubić ze szczyptą
soli, dodać do reszty masy, wymieszać dokładnie łyżką.5. Porcje ciasta kłaść łyżką na wrzątek (nabierać troszkę ciasta, zanużyć we wrzątku i delikatnie zsunąć ciasto, nie mieszać bo kluseczki się porozwalają).5. Gotować ok 30 sek od wypłynięcia. Od razu podawać polane ulubionym sosem lub np.
jogurtem.Pysznie smakują również później odsmażone :)