ßßß Cookit - przepis na Ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto z porzeczkami i bezą

nazwa

Wykonanie

Na portalu i love bake znalazłam bardzo fajny przepis na ciasto z porzeczkami i bezą. Jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że równie dobrze będzie smakowało z malinami lub borówkami. To co nas nie zachwyciło w oryginalnym przepisie to beza z dodatkiem kokosu, jakoś nam nie współgrała z porzeczkami. Dlatego „kradnę” przepis i wprowadzam małe modyfikacje. Ciasto naprawę warte polecenia.
Warto pamiętać, aby owoców nie dawać za dużo w jednym miejscu, bo mogą puścić za dużo soku i będzie w cieście zakalec. Pilnując tej zasady nic się złego nie stanie.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
220 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
3 żółtka, duże
150 g masła
150 g cukru
1,5 łyżki wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
3 białka, duże
160 g cukru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
DODATKOWO:
ok. 300 porzeczek
1 łyżeczka mąki pszennej
Masło razem z cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do miseczki wkładamy jajka, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i zalewamy gorącą masą maślaną z cukrem. Miksujemy ciasto do połączenia. Formę (ja używam 18×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Porzeczki oprószamy mąką i wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, następnie wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50 min. (jeśli beza może się bardzo zarumieni warto zakryć ją folią aluminiową i piec dalej).
Smacznego!
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/desery-i-wypieki/ciasto-z-porzeczkami-i-beza