ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

nazwa

Wykonanie

Składniki
spód
200g mąki tortowej
2 żółtka
100g masła
30 g cukru
2 łyżki bardzo zimnej wody
szczypta soli
nadzienie
250ml wody
sok z 4 cytryn
160g cukru
3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
50g masła
3 żółtka
beza
5 białek
250g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Kruchy spód
Krok 1
Zimne masło siekamy z mąką wymieszaną z cukrem i solą. Dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki okrągły placek i wkładamy go do formy do pieczenia tarty o średnicy ok. 24 cm. Nakłuwamy widelcem i jeszcze na chwilę wkładamy do lodówki, aby się schłodziło, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 min.
Nadzienie cytrynowe
Krok 2
W miseczce mieszamy sok z cytryn z mąką ziemniaczaną, cukrem i żółtkami. W rondelku roztapiamy masło, a następnie wlewamy do niego zawartość miseczki. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Beza
Krok 3
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i dalej ubijamy, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Krok 4
Na podpieczony spód wykładamy masę cytrynową i przykrywamy ją bezą. Pieczemy 20 min. w 180°C.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/04/7295/tarta-cytrynowa-z-beza