Składnikispód200g mąki tortowej2 żółtka100g masła30 g cukru2 łyżki bardzo zimnej wodyszczypta solinadzienie250ml wodysok z 4 cytryn160g cukru3 duże łyżki mąki ziemniaczanej50g masła3 żółtkabeza5 białek250g cukru2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób przygotowaniaKruchy spódKrok 1Zimne masło siekamy z mąką wymieszaną z cukrem i solą. Dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki okrągły placek i wkładamy go do formy do pieczenia tarty o średnicy ok. 24 cm. Nakłuwamy widelcem i jeszcze na chwilę wkładamy do lodówki, aby się schłodziło, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 min.Nadzienie cytrynoweKrok 2W miseczce mieszamy sok z cytryn z mąką ziemniaczaną, cukrem i żółtkami. W rondelku roztapiamy masło, a następnie wlewamy do niego zawartość miseczki. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Studzimy.BezaKrok 3Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i dalej ubijamy, aby cukier całkowicie się rozpuścił.Krok 4Na podpieczony spód wykładamy masę cytrynową i przykrywamy ją bezą. Pieczemy 20 min. w 180°C.