ßßß
Idealne, wymarzone połączenie kruchego ciasta, cytrynowego kremu i delikatnej bezy. Prawdziwa gratka dla miłośników smaków słodko-kwaśnych. Za lemon meringue pie przepadają w szczególności Anglicy i Amerykanie. U nas ten deser cieszy się wciąż małą popularnością, choć moim zdaniem zasługuje na wieelką sławę. Kto raz spróbuje, będzie chciał jeszcze i jeszcze i... jeszcze.... . Zaryzykujecie?
źródło: allrecipes.comSkładniki na okrągłą formę do tarty o śr. 24 cm:ciasto:175g mąki pszennej100g zimnego masła2-3 łyżki cukru pudru1 żółtko - białko zachowujemy do bezykrem:125 ml soku z cytrynyskórka otarta z 2-3 cytryn4 żółtka50g mąki kukurydzianej, którą można ew. zastąpić mąką ziemniaczaną150g cukru lub więcej jeśli krem będzie wydawał się Wam mało słodki3 łyżki masła200ml wodybeza:4 białka200g cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanejkilka kropel soku cytrynowegoWykonanie:ciasto:Z podanych składników zagniatamy jednolite kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną masłem i oprószona mąką formę. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy 15 minut w temp. 180C. Po tym czasie usuwamy papier wraz z obciążeniem i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy.krem:W miseczce rozkłócamy żółtka i na razie odstawiamy. W rondelku umieszczamy: cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny, wodę. Mieszamy i zagotowujemy, cały czas mieszając. Trzymamy na wolnym ogniu do czasu aż całość nam zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i mieszamy. Następnie wlewamy żółtka i ponownie mieszamy. Rondelek znów ustawiamy na ogniu i podgrzewamy dotąd aż powstanie gęsty krem.Ciepłą masę wykładamy na upieczony spód i zostawiamy do wystygnięcia.beza:Białka (będące w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno z dodatkiem soku cytrynowego, stopniowo wsypując cukier. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijamy.Bezę wykładamy na zimny krem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180C.Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz i piankowa w środku.Życzę Wam smacznego! :-)