ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie ochotę ją upiec i jednocześnie macie wątpliwości, natychmiast je wyrzućcie za drzwi. Kupcie cytryny, reszta składników pewnie się znajdzie. Ten wypiek z pewnością Was nie zawiedzie! Zabierałam się do niego od dawna, aż w końcu Mąż upatrzył podobny w gazecie i z błyskiem w oku powiedział "aaaaale bym zjaaaadł". Zanim wrócił z pracy, tarta była gotowa. Co prawda już nie w jednym kawałku, bo nie mogłam się oprzeć! Oboje zgodnie stwierdziliśmy, że należy do tych wypieków, o których myśli się tuż po skończeniu kolejnej dokładki. Tarta cytrynowa jest po prostu obłędna!!!! Przepis pochodzi z bloga Droczilki, i dołącza do listy absolutnie najlepszych smakołyków.
Składniki - ciasto kruche :
- 100 g zimnego masła,
- 175 g przesianej mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 żółtko.
Składniki - krem cytrynowy :
- skórka otarta z 3 cytryn,
- 125 ml soku z cytryny (czyli mniej więcej z 2,5 cytryn),
- 200 ml wody,
- 3 żółtka,
- 150 g cukru,
- 50 g mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną),
- 3 łyżki masła.
Składniki - beza :
- 4 białka pozostałe z kremu cytrynowego i ciasta kruchego,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie rozpoczynamy od ciasta kruchego : mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder i zimne masło. Nożem siekamy masło tak, by połączyło się z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtko. Ciasto energicznie zagniatamy do połączenia składników i utworzenia zwartej, jednolitej masy. Powstałą kulę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (najlepiej dłużej).
Po upływie co najmniej pół godziny, ciasto wyjmujemy z lodówki, umieszczamy pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej i wałkujemy na cienki placek. Wielkość placka dopasowujemy do wielkości formy na tartę (u mnie była o średnicy 24 cm). Za pomocą wałka nawijamy ciasto i ostrożnie przekładamy do formy. Delikatnie odrywamy folię z obu stron. Ciasto dopasowujemy do formy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (można na wierzchu położyć arkusz papieru do pieczenia i fasolę - do obciążenia lub zrobić nakłucia widelcem na całej powierzchni). Z obciążeniem pieczemy 15 minut, zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do przestudzenia. W tym momencie zabieramy się za krem : w garnku umieszczamy sok z cytryn, wodę, skórkę z cytryn, cukier oraz mąkę kukurydzianą (lub ziemniaczaną). Mieszamy, doprowadzając do wrzenia. Krem powinien stać się gęsty. Na chwilę zdejmujemy z ognia, dodajemy masło oraz żółtka, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Czekamy aż będzie gęsty (ciągle mieszamy), a następnie wyłączamy kuchenkę. Ciepłą masę umieszczamy na upieczonym i ostudzonym spodzie. Zostawiamy do przestudzenia.
W tym czasie przygotowujemy bezę : białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier (bardzo powoli, partiami, rozpoczynamy tuż po spienieniu białek). Na koniec dodajemy mąkę i sok z cytryny, chwilę miksujemy. Gotową bezę wykładamy na przestudzony krem. Gotową tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie na kratce. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/04/tarta-cytrynowa-z-beza.html