ßßß Cookit - przepis na Ananasowiec - z kokosem

Ananasowiec - z kokosem

nazwa

Wykonanie

Minęła połowa mojego urlopu. Nadal próbuję różności z innych kuchni. Tym razem dzielę się z Wami przepisem od mamy mojego męża. Wykonanie również nie moje, ale dostałam pozwolenie na publikację :)
Składniki: ( na średnią blaszkę, wym.ok 35X24cm)
Biszkopt:
4 jajka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
1 puszka ananasa,
1 budyń śmietankowy bez cukru,
1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki cukru,
1 kostka margaryny (250g) - miękkiej,
4 żółtka.
Beza:
4 białka,
1 szklanka cukru,
10dkg wiórek kokosowych.
Przygotowanie:
Bezę i biszkopt piec osobno.
Biszkopt:
Przygotować odmierzone składniki. Białko ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać powoli cukier i żółtka ( żółtka wcześniej wymieszać widelcem z 1 łyżką wody). Mąki z proszkiem do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie delikatnie, łyżka po łyżce dodawać do ubitych białek i delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, wyłozyć delikatnie masę. Piec w rozgrzanym piekarniku 170-180 stopni i piec ok.20min. ( w zależności od piekarnika - sprawdzić patyczkiem, kiedy jest suchy po wyjęciu, oznacza, że biszkopt jest gotowy).
Krem:
Ananasy z puszki pokroić w kostkę.
Zagotować sok z puszki ananasa (całość) z cukrem. Budyń wymieszać w 1/2 szkl. wody i wlać do gotującego się soku. Zamieszać i gotowy budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Margarynę utrzeć z żółtkami.
Gdy budyń całkowicie ostygnie połączyć z utartą margaryną. Na wolnych obrotach miksera do margaryny dodawać powoli łyżka po łyżce budyń. Gdy masa jest już gotowa dodać do niej pokrojone w kostkę ananasy. Łyżką delikatnie połączyć.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru. Gdy piana jest już sztywna delikatnie ją połączyć z wiórkami kokosowymi. Piec w formie wyożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 150 stopniach ok.1h - gdyby beza za szybko nabierała koloru zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki i pozostawić do ususzenia.
Na biszkopt wyłożyć krem i na wierzch położyć bezę.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/07/ananasowiec-z-kokosem.html