Wykonanie
Zdrowe muffinki, które robi się bardzo szybko. Wystarczy tylko połączyć suche i mokre składniki, a następnie je upiec. Te orkiszowe babeczki są lekkie i dietetyczne. Przygotowałam je na
jogurcie, z dodatkiem
cukinii,
oliwek i niewielką ilością
sera oraz
oliwy. Dodatkowo są naprawdę przepyszne, szczególnie, kiedy na ich wierzchu znajdują się chrupiące pestki. Idealne na drugie śniadanie i przekąskę!P.S. Cały czas zapraszam na mojego Instagrama: https://instagram.com/enunplato/
/12 babeczek/220g
mąki orkiszowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego150g
jogurtu naturalnego3
jajka2 łyżki
oliwy z oliwek2/3 szklanki startej
cukinii6
oliwek50g
twardego sera np. Manchego5 łyżek pestek
słonecznikaMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
solą,
oregano i
pieprzem. W oddzielnej misce połączyć
jogurt,
jajka,
oliwę, starkowany
ser i pokrojone drobno
oliwki. Wymieszać razem dokładnie zawartość obu misek. Przełożyć do papilotek i posypać pestkami. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!