Wykonanie
Ryby,
ryby,
ryby. Mam na blogu na coraz więcej fajnych pomysłów na
rybę. Tym razem prosty i bardzo ciekawy przepis prosto od Roberta Trzópka, u którego ostatnio byłam na warsztatach.
Sandacz z paloną
kapustą i wyśmienitym sosem maślanym . Na dodatek świetnie smakuje z...
piwem!
Dziś mam dla Was piękne dźwięki. Wyciągnijcie nogi w górę, zamknijcie oczy i posłuchajcie Dawida Grey " Forgetting ", brzmi doskonale...Jakiś czas temu miałam okazję wziąć udział w warsztatach, które prowadził Robert Trzópek . Trochę tęsknię za jego kuchnią, zatem tym bardziej mnie ucieszyła możliwość spotkania i podglądania Roberta w kuchni. Tematem był food and beer pairing, czyli dobór piw do potraw, a w zasadzie odwrotnie. Robert zaproponował kilka ciekawych dań, które harmonizować miały z nowymi
smakami piwa Żywiec.
Przygotowywaliśmy w
sumie 6 dań, do każdego z nich podane było inne
piwo z szerokiej gamy smaków. Jakiś czas temu zakochałam się w piwach craftowych, ale te nie zawsze mam pod ręką, a poza tym mój
mauż bardzo lubi kupować całą skrzynkę Żywca, zatem tym bardziej byłam ciekawa, czy duży browar może zaproponować coś ciekawego w temacie. Ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu znalazłam dla siebie dwa smaki, które bardzo mi pasują - Saison i APA. Jesień, ognisko i butelka fajnego
piwa to dobry mariaż. W końcu z listopadowej jesieni też czasem warto wyciągnąć pozytywne chwile.
W menu wieczoru było 6 piw i 6 dań -
ryby,
mięso,
podroby, warzywa i dwa ciekawe desery.- policzki wieprzowe z pieczonym
selerem przygotowaliśmy do Portera- grasicę cielęcą z grillowaną
dynią i
kasztanami do Bocka- palony
por ze smażonymi łódeczkami
ziemniaków, kremowym
pure i
truflą do Żywca Marcowego- "risotto" z
cytrysów z
mlekiem kokosowym (taki deser) do APA- ptysie z ganache z
białej czekolady i duszonymi
śliwkami plus
Żywiec Białe
W mojej sekcji dział się
sandacz i powiadam Wam, jest bardzo ciekawy i bardzo prosty do zrobienia . Jeśli potraficie sprawnie wyfiletować
rybę, kupcie całego
sandacza, głowę i grzbiet wykorzystacie do zupy
rybnej, a filety podajcie z paloną
kapustą, która już od jakiegoś czasu wchodzi na salony.
Kawior jest opcją, ale warto o nim pomyśleć, jeśli
sandacz ma być podany na nieco bardziej uroczysty obiad. W
maślano-
cytrynowym sosie się zakochacie!
Sandacz z z maślanym sosem to moim zdaniem bardzo fajny sposób podania
ryby na Wigilię. Wówczas pewnie pominęłabym paloną
kapustę.
Sandaczy z sosem
maślano-
cytrynowym, podany z
kawiorem jest bardzo elegancki.
Soczysta
ryba z chrupiącą skórką, palona
kapusta z odrobiną goryczy i gładki, kremowy, po prosty wyśmienity sos
maślany, świetne połączenie! Danie stało się nieco bardziej eleganckie dzięki dodatkowi
kawioru z jesiotra. Gdybym podała je w domu, odruchowo sięgnęłabym po dobre
białe wino, tu jednak z nowym,
cytrusowym Saison od Żywca danie smakowało świetnie.nieduża główka
białej kapustyolej lub
oliwa do smażenia50+550g
masła150g
szalotki100g
białego octu winnego300g
białego wina150g
śmietanki 36%kilka gałązek
tymiankusok wyciśnięty z 2
cytrynsól do smaku2 duże filety z
sandacza ze skórą
sólKapustę umyj, zdejmij zewnętrzne liście, a
potem podziel ją na ósemki, ale tak, by się nie rozpadła. Smaż kawałki
kapusty na niewielkiej ilości
oleju do zrumienienia - niewielki ogień, dość długie smażenie, aż
kapusta będzie ciemno brązowa, niemal czarna. Można smażyć także na patelni grillowej. Zdejmij
kapustę na blachę do pieczenia, przykryj folią aluminiową i wstaw do ciepłego pieca na ok 5-7 minut.Obierz i pokrój
szalotkę w drobną kosteczkę. Zeszklij ją na 50g
masła, a następnie dodaj
ocet winny i
białe wino i odparowuj, aż na patelni pozostanie niewiele płynu. Dodaj
śmietankę i po kawałku zimne
masło (550g), cały czas mieszając rózgą. Nie gotuj sosu, ma po prostu nieco zgęstnieć. Dopraw sos listkami świeżego
tymianku, dodaj
sok z cytryny i szczyptę
soli do smaku. Przechowuj w cieple.Filety umyj, sprawdź, czy nie pozostały żadne ości (usuń je pęsetą do ości), osusz ręcznikiem papierowym. i lekko
posól. Podziel filety na mniejsze kawałki - ok 60-80g na osobę. Smaż filety na
olej lub
oliwie od strony skóry. Smaż na niewielkim ogniu, aż skóra będzie rumiana, a
ryba również od góry "dojdzie". Nie ma potrzeby jej przewracać, można ją polewać gorącym
olejem od góry.Na talerzu układaj różyczki z liści
kapusty, dodaj
kawior. Obok ułóż
rybę skórą do góry i dodaj sos
maślany. Wyśmienite smaki!