ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1 sztukcytryna 1 sztukmasło 1 łyżek stołowycholej 1 łyżek stołowychsól według uznaniaWykonanie:Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć w środku solą. Cytrynę umyć, sparzyć, przekroić na pół i jedną połówkę włożyć do środka kurczaka. Z wierzchu posypać go wiórkami masła i skropić oliwą. Piec ok.1,5 godz. w temp.220 stopni, często polewając wytwarzającym się sosem. upieczonego kurczaka zostawić w brytfance na 15 minut, po czym posypać go reszta soli i skropić sokiem z drugiej połówki cytryny. kurczaka zawinąć w folię aluminiowa by nie ostygł, natomiast do brytfanny wlać 1/4 szklanki gorącej wody i gotować bez przykrycia,aż sos nieco zgęstnieje. Przelać do sosjerki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: