Wykonanie
Zawsze śmieszyła mnie nieco nazwa tej przystawki.
Kawior z bakłażana? Jak to? Może to przez te małe pesteczki z
bakłażana, które są widoczne w tej paście. Smakiem
kawioru na pewno nie przypomina – tutaj muszę uspokoić tych, którzy
kawioru nie lubią. Przy tym smarowidło jest wegańskie i pasuje do wielu rzeczy. Serwuje się go na zimno najczęściej jako dodatek do kanapek czy potraw z grilla. W książce, z której mam przepis (Z. Dobrakowska-Kopecka, K. Pyszkowska Warzywa z mojego ogródka) autorki podają, że najlepiej podawać go posypanego
koperkiem do
jajek na twardo, kawałków
wędzonej ryby czy nawet
konserwy rybnej, można również posypać go tartym
żółtym serem. Ja
jadłam kawior z
bakłażana wraz z
chlebkiem kukurydzianym z
chilli. A od mojej teściowej wiem, że świetnie pasuje do
mięs z grilla (zamiast
ketchupu,
musztardy czy sosu). Lubiący
bardziej pikantne dania mogą dodać do
kawioru z
bakłażana chilli w proszku lub drobno posiekane świeże.
Składniki:3 średnie
bakłażany (ok. 1 kg)2
cebule4
pomidory (ok. 0,5 kg)4 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego mielonegosok z 1/2
cytryny1.
Bakłażany umyć, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Posmarować
oliwą (
olejem) i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 ºC.2.
Bakłażany wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.3.
Cebule drobno posiekać.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.4.
Bakłażany obrać ze skóry i posiekać drobno ich miąższ.5. Na patelni rozgrzać pozostałą
oliwę. Podsmażyć na niej
cebulę. Dodać miąższ
bakłażana, smażyć mieszając kilka minut.6. Do
bakłażanów z
cebulą dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
pomidory,
sól,
pieprz. Smażyć jeszcze kilka minut, aby odparować nieco
sok pomidorowy.7. Do gęstej mieszaniny dodać
sok z cytryny. Chwilę jeszcze gotować. Można smarowidło od razu jeszcze gorące włożyć do słoika (mniejszych słoików) i zamknąć wieczka, w ten sposób będzie można je przechować w lodówce około 2-3 tygodni. Można też zapasteryzować słoiki, wtedy przydatność do spożycia może wynosić nawet 2 lata.
Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2015, która potrwa jeszcze nieco ponad tydzień.
Z uwagi na dużą zawartość
pomidorów, przepis ląduje także w akcji
Pora na
pomidora 😉