Wykonanie
Po ostatniej dość słodkiej kompozycji, dla równowagi zapraszam na konkretną i bardziej kwaskową –
sałatkę z pasztetem. Najlepiej oczywiście jak pasztet jest własnej produkcji. Ja polecam wypróbowanie któregoś z moich przepisów. Można zrobić np. ten, ale bez
śliwki czy pasztet bezmięsny z roślin strączkowych. Teraz
będę Was męczyć często
sałątkami z uwagi na to, że postanowiłam przygotowywać je częściej dla
męża do pracy.
Przepis pochodzi z książeczki Sałatki. 111 najlepszych przepisów z
serii Fakt radzi nr 5/2009.Składniki na 2 osoby:1/2 opakowania
rukoligarść
kiełków rzodkiewki lub
rzeżuchykilkanaście zielonych
oliwek z
papryką10 dag pasztetudressing:sok z 1/2
cytrynyszczypta
soli i
pieprzu1/2 łyżeczki
rozmarynu suszonego lub listki z dwóch gałązek2 łyżki
oliwy z oliwek1.
Rukolę i
kiełki opłukać na sicie. Odsączyć, osuszyć.2.
Oliwki odcedzić z zalewy. Pasztet pokroić w kostkę.3. Przygotować dressing poprzez wymieszanie wszystkich jego składników w małym słoiczku i energiczne nim potrząsanie.4.
Rukolę,
kiełki i
oliwki wymieszać z 3/4 dressingu. Ułożyć zieloną warstwę na talerzach, na niej położyć kawałki pasztetu, skropić resztą sosu.
Sałatka ta jest bardzo pożywna i skierowana do osób, które lubią zdecydowane, lekko gorzkawe i kwaśne smaki.