Wykonanie
Ależ mi zasmakowały te
zielone szparagi. Bardzo szybko wyszły z lodówki 😉 Dzisiaj pojadę znów ich poszukać chyba.Tymczasem zobaczcie co wyczarowałam z udziałem
zielonych szparagów. Tak pewnie powiecie, że to klasyka, że to już znacie, takie standardowe połączenie –
łosoś i
szparagi. A
mówcie co chcecie, ja odkryłam je dopiero teraz 😛 I tych którzy nie próbowali zachęcam do przyrządzenia tego
makaronu.
Składniki na 2 osoby:200 g spaghetii300 g
wędzonego łososia w kawałku (nie w plastrach)1/2 pęczka
zielonych szparagów1/2 pęczku
koperku1 mała
śmietana 18%2 łyżeczki tartego
parmezanu lub innego
sera do
makaronuszczypta
soli pieprzu2 łyżki
oliwy z oliwek1.
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.2.
Wodę na
makaron solimy, zagotowujemy i dodajemy 2 łyżki
oliwy (aby
makaron się nie sklejał po ugotowaniu). Gotujemy
makaron al dente.3.
Szparagi obieramy i odcinamy im twarde końcówki (jeśli jest taka potrzeba). Ustawiamy w wąskim i wysokim garnuszku. Zalewamy wrzątkiem i blanszujemy 2 minuty. Odcedzamy i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm.4. Do odcedzonego
makaronu dodajemy
śmietanę, posiekany
koperek, podgotowane
szparagi i
łososia. Delikatnie mieszamy.
5. Nakładamy na talerze. Posypujemy mielonym
pieprzem i
serem. Ozdabiamy główkami
szparagów.Na etykiecie dołączonej do
szparagów przeczytałam, ze „w starożytnych Chinach były znane jako środek na kaszel, w Egipcie jako środek na wątrobę, a w Grecji na nerki…Przypisuje się mu właściwości afrodyzyjne…
Szparag zawiera witaminy, składniki mineralne i glikozydy. Pobudza on funkcje nerek i podobno oczyszcza krew.” (Agrar Magnice Sp. z o.o.)