Wykonanie
dzisiaj jeszcze zaległy wpis z ubiegłego tygodnia :)składniki:- dla dwóch osób
makaron penne ( u mnie garść suchego
makaronu mniej więcej na osobę )100 g
łososia wędzonego lisnera1 duża łyżka
oliwy z pestek
winogronkilka
zielonych szparagówsólświeżo zmielony
pieprz1 , 5 - 2 łyżki martini bian c ook. 300 ml
śmietany 18 %świeży
koperekprzygotowanie:
szparagi umyłam, odcięłam twarde końce i ugotowałam al dente w wodzie z dodatkiem
cukru ( płaskie pół łyżeczki -
szparagi są wówczas ślicznie zielone ).do małego garnuszka wlałam
oliwę, chwilkę rozgrzałam, dorzuciłam pokrojonego
łososia, mieszając chwileńkę podsmażyłam i podlałam martini. gdy
alkohol troszkę wyparował dodałam
śmietanę i podgrzewałam bez doprowadzania do zagotowania. doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem. przygotowane
szparagi pokroiłam na kawałki 1 - 1,5 cm, dodałam do sosu, delikatnie wymieszałam uważając by się nie rozciapały.gotowym sosem polewałam ugotowany al dente
makaron penne, dodatkowo można posypać jeszcze raz świeżo mielonym
pieprzem i świeżym
koperkiem.
zdjęcia w kanapowym otoczeniu, no, ale było ciepłe, trzeba było szybko jeść ;)smacznego :).