ßßß Cookit - przepis na Penne z łososiem i szparagami w sosie śmietanowym z martini.

Penne z łososiem i szparagami w sosie śmietanowym z martini.

nazwa

Wykonanie

dzisiaj jeszcze zaległy wpis z ubiegłego tygodnia :)
składniki:
- dla dwóch osób
makaron penne ( u mnie garść suchego makaronu mniej więcej na osobę )
100 g łososia wędzonego lisnera
1 duża łyżka oliwy z pestek winogron
kilka zielonych szparagów
sól
świeżo zmielony pieprz
1 , 5 - 2 łyżki martini bian c o
ok. 300 ml śmietany 18 %
świeży koperek
przygotowanie:
szparagi umyłam, odcięłam twarde końce i ugotowałam al dente w wodzie z dodatkiem cukru ( płaskie pół łyżeczki - szparagi są wówczas ślicznie zielone ).
do małego garnuszka wlałam oliwę, chwilkę rozgrzałam, dorzuciłam pokrojonego łososia, mieszając chwileńkę podsmażyłam i podlałam martini. gdy alkohol troszkę wyparował dodałam śmietanę i podgrzewałam bez doprowadzania do zagotowania. doprawiłam do smaku solą, pieprzem. przygotowane szparagi pokroiłam na kawałki 1 - 1,5 cm, dodałam do sosu, delikatnie wymieszałam uważając by się nie rozciapały.
gotowym sosem polewałam ugotowany al dente makaron penne, dodatkowo można posypać jeszcze raz świeżo mielonym pieprzem i świeżym koperkiem.
zdjęcia w kanapowym otoczeniu, no, ale było ciepłe, trzeba było szybko jeść ;)
smacznego :).
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/06/penne-z-ososiem-i-szparagami-w-sosie.html