ßßß
Składniki na ok. 14 sztuk:600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego3 jajka1 duży ugotowany seler2 kiszone ogórki1 cebula2 łyżki posiekanej natki2 łyżeczki musztardy1/2 łyżeczki estragonusól, pieprzbułka tartaolej rzepakowy1. Gotujemy seler przez 25 minut. Studzimy.2. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na oleju.3. Ścieramy na tarce o grubych oczkach seler i ogórki.4. W dużej misce mieszamy mięso z selerem, ogórkami, jajkami, podsmażoną cebulką, posiekaną natką, musztardą, solą i pieprzem.
5. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.6. Smażymy kotlety na oleju rzepakowym.
Kotlety można podać z surówką z czerwonej kapusty, na którą przepis znajdziecie na moim blogu jeszcze w tym tygodniu lub z sałatką szwedzką (ja użyłam sałatki własnej roboty zrobionej wg przepisu Margarytki – przepis podam w przyszłym tygodniu).Przepis dodaję do 4 edycji akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl/