Jajka po szkocku z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Na obiad w Lany Poniedziałek przygotowałam w tym roku jajka po szkocku, czyli kotlety mielone z jajkiem w środku. Użyłam jajek przepiórczych, które miałam przyjemność gotować i jeść pierwszy raz. Moje obawy o to, że nie będą się łatwo obierać okazały się niesłuszne. Łatwo się obierały i na pewno będę ich częściej używać w swoich potrawach. Już mam w planach sałatkę z ich udziałem. Ale wróćmy do bohaterów tego wpisu, czyli jajek po szkocku… Oryginalny przepis przewiduje smażenie ich w głębokim tłuszczu. Ja zdecydowałam się podobnie jak Poezja smaku na ich lżejszą wersję z piekarnika.
Składniki na ok. 16 sztuk:
opakowanie jajek przepiórczych
600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 ząbek
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
2 jajka
2 łyżki bułko tartej + do obtoczenia
Mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami, najlepiej wyrobić jak ciasto ręką. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Jajka gotować około 3 minuty. Zalać zimną wodą i obrać po lekkim ostudzeniu.
Rozgrzać piekarnik do 200 ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z mięsa lepić kulki, rozpłaszczać, nakładać obrane jajka i zalepiać mięsem. Obtaczać w bułce tartej i ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec około 40 minut w trybie grzania góra-dół.
Przepis dodaję do akcji Kuchnia szkocka Martynosi z Codziennego gotowania.
Źródło:https://www.mopswkuchni.net/2019/05/21/jajka-po-szkocku-z-piekarnika