ßßß
Składniki na ok. 16 sztuk:opakowanie jajek przepiórczych600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 cebula1 ząbek1 łyżka musztardy sarepskiej2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka soli1 łyżeczka mielonego pieprzu1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej2 jajka2 łyżki bułko tartej + do obtoczenia
Mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami, najlepiej wyrobić jak ciasto ręką. Wstawić do lodówki na 30 minut.Jajka gotować około 3 minuty. Zalać zimną wodą i obrać po lekkim ostudzeniu.Rozgrzać piekarnik do 200 ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Z mięsa lepić kulki, rozpłaszczać, nakładać obrane jajka i zalepiać mięsem. Obtaczać w bułce tartej i ułożyć na blasze do pieczenia.Piec około 40 minut w trybie grzania góra-dół.Przepis dodaję do akcji Kuchnia szkocka Martynosi z Codziennego gotowania.