ßßß Cookit - przepis na Pieczeń rzymska z jajem

Pieczeń rzymska z jajem

nazwa

Wykonanie

Pieczeń można podawać na ciepło jako danie główne w towarzystwie ziemniaków i surówki oraz na zimno do kanapek lub jako przystawka z sosem chrzanowym lub musztardowym. W każdym wydaniu pieczeń smakuje wyśmienicie.
Składniki
1 kg mięsa mielonego wieprzowego ( najlepiej samemu zmielić mięso)
2 surowe jajka
duża cebula
2 ząbki czosnku
masło lub olej do smażenia
2 łyżki bułki tartej
słodka, ostra papryka
łyżeczka majeranku, tymianku, natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
3-4 jajka ugotowane na twardo
łyżeczka musztardy
Wykonanie:
Mięso wymieszać z jajkami, podsmażoną, drobno posiekaną cebulą, przyprawami oraz tartą bułką.
Doprawić do smaku.
Podłużną foremkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
Wyłożyć 1/2 masy mięsnej
Ułożyć jajka jedno obok drugiego.
Jajka przykryć drugą połową masy mięsnej.
Uformować pieczeń.
Wierzch posmarować musztardą, po czym zawinąć folię.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec ok 50 minut.
Odkryć folię i dopiec pieczeń aż wierzch się przyrumieni.
Smacznego
Źródło:http://smakowiciewmojejkuchni.blogspot.com/2014/05/pieczen-rzymska-z-jajem.html