ßßß
Składniki na 8 porcji:0,5 kg żeberek wędzonych1 surowa wędzona kiełbasa3 marchewki2 pietruszkiselercebula5 łyżek chrzanu tartegosok z 1/2 cytryny1 duża śmietana 12%łyżka mąki3 liście laurowe4 ziela angielskiekilkanaście ziaren pieprzułyżka majerankujajka ugotowane na twardo (po 1 na osobę)szczypior
Mój sposób przygotowania tej zupy jest bardzo prosty i szybki. Użyłam chrzanu ze słoiczka. Niemniej jednak jego producent ma swoje zakłady na terenie województwa łódzkiegoNie będę robić kryptoreklamy, ale powiem Wam, że ten gotowy chrzan jest najlepszy ze wszystkich! Można zetrzeć też chrzan samemu, ale ja ryczałabym jak bóbr jeszcze parę godzin, więc dałam sobie spokój 😉 Pozmieniałam kilka rzeczy w przepisie z Wyborczej i mój przepis na chrzanową wygląda tak:1. Żeberka i kiełbasę gotować razem z obranymi warzywami korzeniowymi, cebulą, listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem w 3 litrach wody przez 1 godzinę.2. Ugotować jajka na twardo.3. Przecedzić wywar. Pokroić żeberka i kiełbasę w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru.4. W średniej misce wymieszać śmietanę, mąkę, sok z cytryny i chrzan. Dolewać do powstałej masy stopniowo po kilka łyżek wywaru ciągle mieszając. Następnie przelać całość do zupy. Zagotować.5. Podawać z pokrojonymi w ćwiartki jajkami i posiekanym szczypiorkiem.
Z uwagi na właściwości bakterio- i grzybobójcze chrzanu zupa może stać nawet 3 dni i nie skwaśnieje. Można ją zatem ugotować już na dwa dni przed świętami.Zupkę tę z przyjemnością dodaję do akcji Mirabelki „Wielkanocne smaki”.