Wykonanie
            Flaki to zupa która ma swoich zwolenników jak i przeciwników.Oczywiście aby były smaczne dobrze je przygotowujemy i doprawiamy.Spora ilość jarzyn,
mięsa i przypraw w zupie sprawia że jest ona bardzo pyszna.

SKŁADNIKI :900 g flaków wołowych,krojonych gotowanych1 kg 
łopatki wieprzowej2 
kostki rosołowe2 
marchewki1 
pietruszka1/2 
selera1 
cebula2 
liście laurowe3 czubate łyżki 
majeranku suszonego3 łyżki 
mąki4 ziarnka 
ziela angielskiego i 10 kulek 
pieprzusól,
pieprz,jarzynka 2 łyżki,2 
przyprawy do flaków,
magi w płynie,gałka muszkatałowa,
tarta-łyżeczka,
imbir w proszku-łyżeczka,słodka i 
ostra papryka do smaku .
Mięso wieprzowe przekładamy do dużego garnka,zalewamy 2 litrami 
wody,dodajemy 
kostki rosołowe,liść,ziele,
pieprz w kulkach.Gotujemy około 40 minut.
Mięso wyciągamy z 
wywaru,przestygnięte kroimy w kostkę. Do 
wywaru wkładamy wszystkie flaki,dolewamy około 1/5 l 
wody,dodajemy 
przyprawy i gotujemy około 30-40 minut.Gdy flaki są już miękkie dokładamy do nich pokrojone 
mięso,starte jarzyny na tarce jarzynowej oraz 
cebulę przekrojoną na pól,przyprawiamy jeszcze do smaku i gotujemy 15-20 minut,dolewając 
wodę gdyby zupa była za gęsta.Na koniec zagęszczamy flaki 
mąką rozrobioną z 
wodą(można zamiast zagęszczania 
mąką zrobić zasmażkę na 
maśle).

Flaki dobrze ugotowane powinny być tak miękkie,żeby można je było rozetrzeć w palcach a te właśnie takie są,mięciutkie i doprawione,oczywiście ostrość flaków zależy od nas,jak kto lubi.Po całkowitym przestygnięciu flaki przechowujemy w lodowce.Ponieważ wychodzi ich dość sporo na drugi dzień,gdy są całkowicie gęste robię porcję w woreczkach i zamrażam.Po rozmrożeniu są tak samo smaczne.Polecam!