ßßß
Przygotowanie:Bulion: Marchew , pietruszkę oraz selera obrać , umyć.Pora i natkę pietruszki dokładnie opłukać.Cebulę przypiec nad ogniem lub na suchej patelni.Do garnka włożyć warzywa , wędzone żeberka , liście laurowe oraz ziele angielskie.Zalać ok 3l. wody.Gotować na wolnym ogniu ok 2h.Ugotowany bulion przecedzić do dużego garnka w którym będziemy kończyć żurek.Dodatki: Marchewki ugotowane w bulionie oraz białą kiełbasę kroimy w cienkie plastry.Do bulionu dodajemy chrzan , mieszamy aż składniki się połączą.Wkładamy kiełbasę , marchewkę oraz dodajemy przyprawy.Gotujemy do momentu ugotowania się kiełbasy.Przed końcem gotowania opcjonalnie żurek zagęszczamy mąką z zakwasu wymieszaną z paroma łyżkami gorącej zupy.Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego