ßßß Cookit - przepis na Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

nazwa

Wykonanie

Obrowska zupa chrzanowa to regionalna potrawa wielkanocna z woj. łódzkiego, z gminy Kiełczygłów - wpisana na listę produktów regionalnych. Gotuje się ją przeważnie na serwatce albo maślance jednak można też zrobić tak jak ja, po prostu na wodzie. Nie wiem na ile dokładnie udało mi się ją przygotować, ponieważ stara receptura jest ściśle chroniona.
Najważniejszy jest w niej jednak chrzan, świeży o intensywnym zapachu i smaku - podobno najlepszy uprawia się właśnie w woj. łódzkim, nad Wartą.
składniki:
ok. 300 - 500 g żeberek wędzonych
ok. 300 g kiełbasy wiejskiej surowej wędzonej
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
kawałek selera korzeniowego, wielkości jajka
1 nieduża cebula
1 - 2 korzenie chrzanu
sok z jednej cytryny
200 ml kwaśnej, wiejskiej śmietany
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
1 czubata łyżka suszonego majeranku
1 czubata łyżka mąki, może być pszenna lub żytnia
kilka jaj ugotowanych na twardo
pęczek szczypiorku
do smaku: sól, cukier, pieprz mielony
sposób przygotowania: Żeberka i kiełbasę włożyłam do garnka. Dodałam oskrobane i umyte warzywa korzeniowe, cebulę, pieprz, ziele i liście laurowe. Zalałam składniki ok. 1,5 l wody i gotowałam na niedużym ogniu 1 - 1,5 godziny. Wywar przecedziłam, żeberka obrałam, kości zje zaprzyjaźniony pies a mięso posiekałam drobno razem z kiełbasą. Chrzan oczyściłam dokładnie, umyłam i obrałam. Starłam na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej i od razu skropiłam sokiem z cytryny, wymieszałam.
Mąkę roztrzepałam z kilkoma łyżkami przestudzonego wywaru i wlałam do całości dodając też roztarty w dłoniach majeranek. Po 4 - 5 min. gotowania dodałam chrzan, zagotowałam ponownie i doprawiłam zupę cukrem i pieprzem. Śmietanę rozrobiłam z 0,5 łyżeczki soli, zahartowałam niewielką ilością wywaru - wlałam do zupy - już nie gotowałam.
Podajemy kładąc na dno talerza trochę posiekanego mięsa i kiełbasy oraz posiekane jajko, zalewamy "wkładkę" gorącą zupą i ozdabiamy posypując wierzch posiekanym szczypiorkiem i dokładając połówki lub ćwiartki jajek.
Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna jednak im dłużej stoi tym zapach i smak staje się łagodniejszy - można podać na stół tarty chrzan w osobnym naczyniu aby każdy biesiadnik mógł ją sobie zaostrzyć w/g upodobań. Można ją przechowywać 2 - 3 dni bez obawy, że skiśnie ponieważ chrzan zawiera związki bakterio- i grzybobójcze.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/03/zupa-chrzanowa.html