Wykonanie
A oto zupka jaką przygotowałam w ostatnią niedzielę – prosty w przygotowaniu krem z
buraków (pod warunkiem, że użyje się blendera do zmiksowania
buraków).Składniki:1,5 kg
burakówwłoszczyznacebulaporcja rosołowa
przyprawy do
bulionu:
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liście laurowe3 łyżeczki
majerankunatka pietruszki i
koperekduża
śmietana 18%sok z 1/2
cytrynyłyżka
cukruW jednym garnku gotujemy standardowy
bulion drobiowy z dodatkiem
cebuli i przypraw, a w drugim obrane
buraki (około 1 h). Następnie przecedzamy
bulion do jednego garnka. A
buraki z powstałym
wywarem miksujemy w blenderze. Pamiętajmy, żeby uzyskać kremową konsystencję musi to być blender. Ja najpierw użyłam misy robota kuchennego do siekania i niestety w powstałej
masie były wyraźne grudki
buraków…Zatem było później trochę zmywania, hihi. Dobrze, że mam zmywarkę!
Buraki w ilości 1,5 kg mielimy w
trzech ratach, do każdej partii dodając 1/3 części
śmietany i po łyżeczce
majeranku. Powstały krem łączymy z 1,5 l
bulionu i dodajemy
cukier i
sok z cytryny. Porcje posypujemy posiekaną
zieleniną. Smacznego!