ßßß Cookit - przepis na Najlepszy barszcz czerwony

Najlepszy barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Gotowanie tak bardzo mnie cieszy, że nawet w takie upały stanie przy kuchni mi nie straszne! Dla takiego obiadu naprawdę warto. Pomimo tego, że w lodówce mam pokłady świeżej botwinki, barszczu czerwonego za żadne skarby nie mogłam sobie odmówić. To zupa, którą absolutnie uwielbiam i mogę jeść nie tylko w okresie świątecznym. Kocham ją za to, że doskonale smakuje z różnorodnymi dodatkami - zarówno z uszkami, ptysiami, pasztecikami, jak i francuskimi kieszonkami. Tym razem proponuję uszka, na które przepis już jutro. Barszczu czerwonego nauczyła mnie gotować Mama - uwierzcie mi, naprawdę jest najlepszy!
Składniki:
- 5-6 buraków,
- kwasek cytrynowy,
- cukier,
- sól,
- pieprz w ziarenkach,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- rosół.
Buraki obieramy, kroimy w plastry, posypujemy przyprawami: 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny w ciemne i chłodne miejsce.
Po 2 godzinach buraki zalewamy rosołem (jeśli jest go mało, dolewamy wody i dodajemy domowe kostki rosołowe), wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i gotujemy (do miękkości buraków; barszcz nie może gotować się na dużym ogniu - podobnie jak rosół - w przeciwnym wypadku "straci" kolor). Na koniec doprawiamy do smaku (mój jest zawsze pikantny). Podajemy z uszkami, pasztecikami, ptysiami lub kieszonkami francuskimi. Przed włożeniem do lodówki przecedzamy. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/07/najlepszy-barszcz-czerwony.html