Wykonanie
Chociaż można kupić już
botwinkę [ ja poczekam na swoją z działki] postanowiłam wypróbować
buraczki suszone
Marsyl .. na zdjęciu tego nie widać,ale zupka wyszła pyszna..zrobiona według tego przepisu...i
doszłam do wniosku, że ususzę
buraczki ze swojej działki,bo wcześniej tego nie robiłam.
Polecam
buraczki suszone
Marsyl, bo to naprawdę świetny sposób na pyszną zupkę..
Buraczki suszone nie zajmują dużo miejsca, nie trzeba obierać, gotować , ani tarkować - wystarczy wrzucić do garnka, dodać dodatki i gotować do miękkości..Składniki:4 l
wody0,5
kurczakapłaska łyżka stołowa
soliopakowanie
buraczków suszonych2 łyżki stołowe
mieszanki warzywnej susz
Marsyl1 łyżeczka „Jarzywko –
przyprawa do potraw”
Marsyl4 ziarnka
pieprzu Marsyl1 łyżka stołowa
majeranku Marsyl1
liść laurowy Marsyl2 ziarenka
ziela angielskiego Marsyl2 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki kwasku
cytrynowego MarsylSkładniki na zaklepkę:2 łyżki
mąki pszennej0,5 l
śmietany 18%Sposób przyrządzania:
Kurczaka umyć i wrzucić do
wody. Dodać
sól i zagotować, po czym zebrać łyżką cedzakową „szumowiny”. Dorzucić
buraczki wraz z resztą składników z wyjątkiem
majeranku. Gotować na wolnym ogniu ok 1 h aż
mięso będzie miękkie.
Majeranek dodać pod koniec gotowania.Zaklepka:
Mąkę rozrobić w 0,5 l zimnej
wody aż do rozprowadzenia wszystkich grudek po czym dolać do zupy. Do innego naczynia wlać
śmietanę, dodać do niej 3 łyżki wazowe zupy, rozklepać (wymieszać) i przelać do garnka z gotującą zupą.P oczekać do zagotowania uważając by nie wykipiało.Podawać z
ziemniakami lub
makaronem .
Buraczki suszone to wyśmienita baza do przygotowania czerwonego barszczu.Swą długą trwałość zawdzięczają jednej z najstarszych metod utrwalania żywności - suszeniu, przez co nie są wymagane żadne dodatkowe środki konserwujące.100 g
buraczków suszonych odpowiada około 1 kg świeżych
buraków.