Wykonanie
Kwas buraczany jest świetny do picia jak i do przygotowania barszczu .Bardzo zdrowy,bardzo pyszny,świetnie gasi pragnienie a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.Możemy go zrobić w garnku lub dużym słoiku,czas kiszenia to około 1 tydzień.Orientacyjnie proporcje kwasu do barszczu to : 0,5 litra na 1,5 litra
wywaru.Ilość ta zależy jednak od naszych upodobań i siły smakowej
wywaru.
SKŁADNIKI :1 kg obranych i pokrojonych w plastry
buraczków2
liście laurowe4 ziarnka
ziela angielskiego i
pieprzu5 ząbków obranego
czosnku1 łyżeczka
cukruwoda przegotowana -na 1 litr 1 łyżka
soliPRZYGOTOWANIE :Obrane i pokrojone
buraczki układamy w słoiku ,kamionkowym naczyniu lub garnku.Dodajemy
przyprawy i
czosnek.Zalewamy wszystko posoloną,przegotowaną
wodą tak aby
buraki były przykryte(jeżeli będą wypływać można obciążyć je talerzykiem.Naczynie przykrywamy gazą,obwiązujemy sznurkiem lub gumką.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.Po tym czasie ostrożne wyciągamy wszystkie powstałe szumowiny.Kwas przelewamy do buteleczek,np.po soczkach,zakręcamy i odkładamy w chłodne miejsce.Kwas długo się przechowuje i nie psuje się.