ßßß Cookit - przepis na KWAS BURACZANY

KWAS BURACZANY

nazwa

Wykonanie

Kwas buraczany jest świetny do picia jak i do przygotowania barszczu .Bardzo zdrowy,bardzo pyszny,świetnie gasi pragnienie a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.Możemy go zrobić w garnku lub dużym słoiku,czas kiszenia to około 1 tydzień.
Orientacyjnie proporcje kwasu do barszczu to : 0,5 litra na 1,5 litra wywaru.Ilość ta zależy jednak od naszych upodobań i siły smakowej wywaru.
SKŁADNIKI :
1 kg obranych i pokrojonych w plastry buraczków
2 liście laurowe
4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu
5 ząbków obranego czosnku
1 łyżeczka cukru
woda przegotowana -na 1 litr 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE :
Obrane i pokrojone buraczki układamy w słoiku ,kamionkowym naczyniu lub garnku.Dodajemy przyprawy i czosnek.Zalewamy wszystko posoloną,przegotowaną wodą tak aby buraki były przykryte(jeżeli będą wypływać można obciążyć je talerzykiem.Naczynie przykrywamy gazą,obwiązujemy sznurkiem lub gumką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.Po tym czasie ostrożne wyciągamy wszystkie powstałe szumowiny.Kwas przelewamy do buteleczek,np.po soczkach,zakręcamy i odkładamy w chłodne miejsce.Kwas długo się przechowuje i nie psuje się.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/11/kwas-buraczany.html