Wykonanie
Uwielbiam barszcz czerwony, muszę się jednak przyznać, że ze względu na długi czas przygotowania nie często go gotuję. Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie
przetworów z
buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane
buraczki zalewamy
wodą, doprawiamy i zupa gotowa!
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2013_slash_09_slash_buraczki-do-soikow-na-barszcz-czerwony/l/-193675816.jpg)
Składniki:6 kg
buraków10 ząbków
czosnkuSkładniki na zalewę:6 szklanek
wody3 szklanki
cukru3 łyżki
soli2 i ½ szklanki
octuZiele angielskie,
liść laurowyWykonanie:
Buraki ugotować (1-2 godz. w zależności od wielkości
buraków), obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
Czosnek drobno posiekać, następnie dodać do
buraczków wraz z zagotowaną zalewą. Odstawić na noc, następnie nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut.
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2013_slash_09_slash_buraczki-do-soikow-na-barszcz-czerwony/l/-1852625499.jpg)
Polecam równieżBarszcz wiosenny i jego pasteryzacja