ßßß Cookit - przepis na Buraczki do słoików na barszcz czerwony

Buraczki do słoików na barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam barszcz czerwony, muszę się jednak przyznać, że ze względu na długi czas przygotowania nie często go gotuję. Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów z buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa!
Składniki:
6 kg buraków
10 ząbków czosnku
Składniki na zalewę:
6 szklanek wody
3 szklanki cukru
3 łyżki soli
2 i ½ szklanki octu
Ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Buraki ugotować (1-2 godz. w zależności od wielkości buraków), obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać, następnie dodać do buraczków wraz z zagotowaną zalewą. Odstawić na noc, następnie nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut.
Polecam również
Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/09/buraczki-do-soikow-na-barszcz-czerwony.html