ßßß Cookit - przepis na Buraczki w zalewie octowej.

Buraczki w zalewie octowej.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Zalewa:
5szklanek wody,
1 szklanka octu,
łyżka soli,
3/4szkl. cukru.
Ponadto: na jeden słoik: 1 ziarenko ziela angielskieg, 1 listek laurowy.
buraki.
Przygotowanie:
Zalewa: Wodę zagotować z octem, cukrem i solą.
Buraki ugotować w wodzie do miękkości, obrać. Małe buraczki mogą zostać w całości, natomiast większe pokroić w plastry, ćwiartki lub w większą kostkę - jak kto woli.
Buraczki ciasno poukładać w słoikach. Zalać zalewą, dodać do każdego słoika po ziarenku ziela angielskiego i listku laurowym. Mocno zakręcić słoiki. Do garnka wlać wodę (dno garnka wyłożyć ściereczką), tak by przykrywała 3/4 słoika. Zagotować i pasteryzować ok.20min. Po pasteryzacji wyciągnąć słoiki i poukładać je do górny dnem. Pozostawić do wystygnięcia.
Przepis od mojej mamy :)
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/11/buraczki-w-zalewie-octowej.html