ßßß
Składniki:Zalewa:5szklanek wody,1 szklanka octu,łyżka soli,3/4szkl. cukru.Ponadto: na jeden słoik: 1 ziarenko ziela angielskieg, 1 listek laurowy.buraki.Przygotowanie:Zalewa: Wodę zagotować z octem, cukrem i solą.
Buraki ugotować w wodzie do miękkości, obrać. Małe buraczki mogą zostać w całości, natomiast większe pokroić w plastry, ćwiartki lub w większą kostkę - jak kto woli.Buraczki ciasno poukładać w słoikach. Zalać zalewą, dodać do każdego słoika po ziarenku ziela angielskiego i listku laurowym. Mocno zakręcić słoiki. Do garnka wlać wodę (dno garnka wyłożyć ściereczką), tak by przykrywała 3/4 słoika. Zagotować i pasteryzować ok.20min. Po pasteryzacji wyciągnąć słoiki i poukładać je do górny dnem. Pozostawić do wystygnięcia.Przepis od mojej mamy :)Smacznego!!!