Wykonanie
Składniki:Zalewa:5szklanek
wody,1 szklanka
octu,łyżka
soli,3/4szkl.
cukru.Ponadto: na jeden słoik: 1 ziarenko
ziela angielskieg, 1
listek laurowy.
buraki.Przygotowanie:Zalewa:
Wodę zagotować z
octem,
cukrem i
solą.
Buraki ugotować w wodzie do miękkości, obrać. Małe
buraczki mogą zostać w całości, natomiast większe pokroić w plastry, ćwiartki lub w większą kostkę - jak kto woli.
Buraczki ciasno poukładać w słoikach. Zalać zalewą, dodać do każdego słoika po ziarenku
ziela angielskiego i
listku laurowym. Mocno zakręcić słoiki. Do garnka wlać
wodę (dno garnka wyłożyć ściereczką), tak by przykrywała 3/4 słoika. Zagotować i pasteryzować ok.20min. Po pasteryzacji wyciągnąć słoiki i poukładać je do górny dnem. Pozostawić do wystygnięcia.Przepis od mojej mamy :)Smacznego!!!