ßßß Cookit - przepis na Post navigation

Post navigation

nazwa

Wykonanie

Marynowane łodygi buraka naciowego – chrupkie ,słodko-kwaśne
Buraki łodygowe , czy naciowe , są u nas jeszcze stosunkowo mało znane . W sklepach trudno je kupić i niewiele przepisów mówi nam, co można z nich zrobić , a można praktycznie wszystko , albo i więcej .. Są niebotycznie zdrowe , a do tego smaczne i nisko kaloryczne , czego chcieć więcej 😉 A jak już człowiek je zasieje w ogródku , to się odwdzięczają obłędnym urodzajem … takim jaki ja, przeżywam teraz . No i co zrobisz człowieku , do garów i jazda ,no przecież nie wyrzucisz .. 😉
Składniki
Zalewa
1,5 l wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
Wsad do słoja
kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego ,gorczycy i listki laurowe
Pęczek łodyg buraka naciowego ( najlepsze do marynowania są białe,a najładniejsze czerwone 😉
Łodygi myjemy , przycinamy na wysokość słoika ( tak żeby nie dotykały wieczka ) . Układamy w słoju pionowo , dorzucamy po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ,gorczycy i po jednym listku laurowym na słój . W garnku zagotowujemy wodę , dodając ocet,sól i cukier .Gorąca zalewą zalewamy słoiki z łodygami i zakręcamy na gorąco ,odstawiając do góry dnem . Następnego dnia pasteryzujemy 10 minut . Łodygi są naprawdę świetne,chrupiące i smaczne świetnie sprawdzają się w sałatkach lub jako przekąska 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/marynowane-lodygi-buraka-naciowego-chrupkie-slodko-kwasne