ßßß
 
            
         Składniki:- gruba, jędrna papryka - 5 kg.do każdego litrowego słoika:- gorczyca - po pół łyżeczki- pieprz ziarnisty - po 3 sztuki- liście laurowe - po 1- ziele angielskie - po 5 sztukdo zalewy:- ocet spożywczy 10% - 1 szklanka- woda - 8 szklanek- sól do zalewy - łyżka- szklanka cukruWykonanie:Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne. Pociąć na mniejsze części. Upychać ciasno do słoików. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziela angielskie, pieprz ziarnisty i gorczycę.Przygotować zalewę. Wodę z octem, cukrem i solą zagotować, dopilnować by sól i cukier się rozpuściła. Zalać gorącą zalewą przygotowaną paprykę tak by była przykryta, i mocno zakręcić. Jeżeli pasteryzujemy od razu, należy wodę do zagotowania słoików podgrzać do temperatury zalewy. Pasteryzować około 5 minut, jeżeli chcemy by papryka była nadal twarda. Jeżeli chcemy by była miękka, można kilka minut dłużej. Jednak z czasem gotowania lepiej nie przesadzać, bo może nam wyjść rozgotowane warzywo w słoiku.Smacznego!Pozdrawiam!
Składniki:- gruba, jędrna papryka - 5 kg.do każdego litrowego słoika:- gorczyca - po pół łyżeczki- pieprz ziarnisty - po 3 sztuki- liście laurowe - po 1- ziele angielskie - po 5 sztukdo zalewy:- ocet spożywczy 10% - 1 szklanka- woda - 8 szklanek- sól do zalewy - łyżka- szklanka cukruWykonanie:Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne. Pociąć na mniejsze części. Upychać ciasno do słoików. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziela angielskie, pieprz ziarnisty i gorczycę.Przygotować zalewę. Wodę z octem, cukrem i solą zagotować, dopilnować by sól i cukier się rozpuściła. Zalać gorącą zalewą przygotowaną paprykę tak by była przykryta, i mocno zakręcić. Jeżeli pasteryzujemy od razu, należy wodę do zagotowania słoików podgrzać do temperatury zalewy. Pasteryzować około 5 minut, jeżeli chcemy by papryka była nadal twarda. Jeżeli chcemy by była miękka, można kilka minut dłużej. Jednak z czasem gotowania lepiej nie przesadzać, bo może nam wyjść rozgotowane warzywo w słoiku.Smacznego!Pozdrawiam!