ßßß Cookit - przepis na Największy hit!!! ... czyli papryka według przepisu babci Jaski

Największy hit!!! ... czyli papryka według przepisu babci Jaski

nazwa

Wykonanie

Spierać by się mogli Ci, którzy znali babcię Jaśkę i u niej jadali. Zapewne polemizowalibyśmy czy gołąbki, czy wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, czy też śledzie w śmietanie... Wymieniać mogłabym dużo tych dań, którymi przez lata raczyła nas moja mama, stojąc w swej małej, wcale nie nowoczesnej kuchni. Jedno jest pewne do swoich niebiańskich potraw dodawała miłość i wkładała cząstkę swego serca ... dlatego były takie przepyszne i niepowtarzalne. Dla mnie hitem była czerwona papryka zamknięta w słoikach :-) Tak, tak kochani - zwykła papryka konserwowa, ale jej smak, który wydobywał się z mamusinych słoików mimo dokładnych przepisów jest wciąż nie do odtworzenia ...
a! przypomniały mi się mamine uszka do barszczu ... i te z mięsem i te postne z grzybami - podawane na Wigilię - to dopiero prawdziwy majstersztyk!
Co będzie potrzebne: na zalewę :
ok. 3 kg papryki
1 szkl octu
3 szkl wody
1/2 szkl cukru
1 łyżka soli
porcja ziół do jednego słoika:
1 liść laurowy
3 szt. pieprzu w kulkach
2 szt. ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka oliwy - ale to dopiero na sam koniec. Przed samym zakręceniem słoiczka!!!
Jak wykonać:
Paprykę umyć, obrać i pokroić. Poukładać (dosłownie to poupychać dobrze aby weszło jak najwięcej)
w słoikach. Dodać zioła (można je już dodawać w trakcie układania papryki). Składniki na zalewę zagotować - pilnując by cukier się rozpuścił. Gdy zalewa się zagotuje, ostrożnie zalewać nią słoiki z papryką.
Zalewać słoiki nie do samych brzegów, ponieważ teraz jeszcze trzeba dodać do słoika oliwy z oliwek w ilości - 1 łyżeczka na słoik i dobrze słoik zakręcić i poczekać aż ostygną.
Następnie przestudzone słoiki wstawiamy luźno (tak aby się nie stykały) do garnka z zimną wodą. Dno garnka warto wyłożyć czymś miękkim (gazeta, gaza, ściereczka). Woda w garnku nie może sięgać wyżej niż 3/4 wysokości słoików. Słoiczki z papryką gotować 5-10 minut (uzależniam to od jakości i grubości papryki) pod przykryciem (o ile to możliwe) od momentu zagotowania się wody. Oczywiście gotujemy na wolnym ogniu (małym). Następnie wyłączamy kuchenkę i zostawiamy słoiki w "kąpieli" do wystygnięcia. Cała filozofia i sekret babci Jaski
Uwaga!!! jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej papryki zalecam zmniejszenie octu o 1/3
Tak wyglądał w oryginale przepis na paprykę, na tą niezwykłą paprykę. Maleńka karteluszka zapisana równiusieńkim pismem z dokładną instrukcją krok po kroku co i czego ile. Czasem ktoś się denerwował, jak musiał wyjmować ziarna pieprzu, czy ziela angielskiego gdy mu się sypnęło za dużo :-) Cóż w tych sprawach nie było przeproś. Musiało być wszystko zgodnie z przepisem. Z drugiej strony przyznać jednak trzeba, że papryka była idealna :-) Jak Ona to robiła???
A może czasy były inne???
Co sądzicie???
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/01/najwiekszy-hit-czyli-papryka-wedug.html