ßßß
Barszcz wigilijny gotuję w samą Wigilię, gdy już od rana rozbrzmiewają najpiękniejsze kolędy, polskie i z różnych stron świata. Posłuchajcie jednej z moich ulubionych kolęd w wykonaniu Staszka Sojki "Wesoła Nowina" …Od kiedy pierwszy raz spróbowałam barszczu na prawdziwym zakwasie buraczanym, wiedziałam, że muszę sama zacząć go robić. Głęboki, mocny smak, niemożliwa do uzyskania inaczej szlachetna kwasowość, czysta poezja! Własny zakwas buraczany to nic skomplikowanego. Pierwszego dnia wkładasz do szklanego słoja składniki, zalewasz ciepłą przegotowaną wodą i odstawiasz na 5 dni. Potem wystarczy zlać zakwas do butelek i przechowywać do Wigilii. Taki zakwas można przygotować nawet kilka tygodni wcześniej . Nastawicie w tym roku?
Zakwas z buraków do barszczuDobrze przyrządzony zakwas będzie klarowny, w pięknym, rubinowym kolorze. W smaku będzie wyraźnie kwaskowy, ciut słony, z mocną nutą czosnku.2 kilogramy niedużych buraków czerwonychok 3 litrów wody25g soli kamiennej niejodowanejpół główki czosnku2-3 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiegokilka ziaren pieprzukromka razowego chleba na zakwasie żytnim (opcjonalnie)Buraki obierz, pokrój w średniej wielkości plastry i ułóż w szklanym lub kamionkowym naczyniu (takim, które nie wchodzi w reakcję z kwasem). Dodaj kilka ząbków czosnku lub przeciętą w poprzek połowę główki czosnku. Wrzuć przyprawy i zalej ciepłą, przegotowaną wodą, w której rozpuściła się sól. Na wierzchu połóż kromkę chleba na zakwasie. Możesz opcjonalnie dodać też "starter", czyli na przykład łyżkę soku z kiszonych domowym sposobem ogórków . Pilnuj, by wszystkie składniki były zanurzone pod powierzchnią płynu (przydaje się talerzyk). Jeśli nie masz pewności co do jakości chleba, lepiej pominąć tę kromkę, żeby nie powstała pleśń.Przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni - może to być w pobliżu kaloryfera lub na górze szafek kuchennych. Jeśli w trakcie powstanie na wierzchu biała piana, starannie ją zdejmij.Po 5 dniach przelej zakwas przez sito wyłożone gazą do wyparzonych butelek, na wierzchu wlej łyżkę oleju, zakręć butelki i odstaw do lodówki lub chłodnej spiżarni.