Wykonanie
Jaka zupa króluje w Waszych domach na wigilijnym stole? W domu moich rodziców tradycyjnie był to barszcz. Ten wigilijny jednak był całkiem inny od barszczu zabielanego znanego mi na co dzień, czy barszczu ukraińskiego pełnego treści i z mnóstwem warzyw. Wigilijny barszcz był mocny, czysty i najczęściej podawało się go w szklance z uchem, do picia. A jednak dopiero niedawno nauczyłam się go robić według wszelkich reguł kuchni polskiej - na zakwasie buraczanym .
Barszcz wigilijny gotuję w samą Wigilię, gdy już od rana rozbrzmiewają najpiękniejsze kolędy, polskie i z różnych stron świata. Posłuchajcie jednej z moich ulubionych kolęd w wykonaniu Staszka
Sojki "Wesoła Nowina" …Od kiedy pierwszy raz spróbowałam barszczu na prawdziwym zakwasie buraczanym, wiedziałam, że muszę sama zacząć go robić. Głęboki, mocny smak, niemożliwa do uzyskania inaczej szlachetna kwasowość, czysta poezja! Własny zakwas buraczany to nic skomplikowanego. Pierwszego dnia wkładasz do szklanego słoja składniki, zalewasz ciepłą przegotowaną
wodą i odstawiasz na 5 dni.
Potem wystarczy zlać zakwas do butelek i przechowywać do Wigilii. Taki zakwas można przygotować nawet kilka tygodni wcześniej . Nastawicie w tym roku?
Zakwas z
buraków do barszczuDobrze przyrządzony zakwas będzie klarowny, w pięknym, rubinowym kolorze. W smaku będzie wyraźnie kwaskowy, ciut słony, z mocną nutą
czosnku.2 kilogramy niedużych
buraków czerwonychok 3 litrów
wody25g
soli kamiennej niejodowanejpół główki
czosnku2-3
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren
pieprzukromka
razowego chleba na zakwasie żytnim (opcjonalnie)
Buraki obierz, pokrój w średniej wielkości plastry i ułóż w szklanym lub kamionkowym naczyniu (takim, które nie wchodzi w reakcję z kwasem). Dodaj kilka ząbków
czosnku lub przeciętą w poprzek połowę główki
czosnku. Wrzuć
przyprawy i zalej ciepłą, przegotowaną
wodą, w której rozpuściła się
sól. Na wierzchu połóż kromkę
chleba na zakwasie. Możesz opcjonalnie dodać też "starter", czyli na przykład łyżkę soku z kiszonych domowym sposobem
ogórków . Pilnuj, by wszystkie składniki były zanurzone pod powierzchnią płynu (przydaje się talerzyk). Jeśli nie masz pewności co do jakości
chleba, lepiej pominąć tę kromkę, żeby nie powstała pleśń.Przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni - może to być w pobliżu kaloryfera lub na górze szafek kuchennych. Jeśli w trakcie powstanie na wierzchu biała piana, starannie ją zdejmij.Po 5 dniach przelej zakwas przez sito wyłożone gazą do wyparzonych butelek, na wierzchu wlej łyżkę
oleju, zakręć butelki i odstaw do lodówki lub chłodnej spiżarni.
Oczywiście można taki wigilijny barszcz serwować w głębokim talerzu i podawać z uszkami, my jednak najbardziej lubimy go w wersji do popijania z kubka lub szklanki. Do barszczu obowiązkowe są u nas wigilijne pieczone pierogi, które są obłędne!
2 kilogramy
burakówok 1,5 l
wywaru warzywnego4-5 suszonych podgrzybków
sól,
cukier i
pieprz do smakuok 150-250 ml zakwasu z
buraków z przepisu wyżejZalej
grzyby niewielka ilością ciepłej
wody i odstaw na godzinę. Zagotuj
wywar warzywny (ja używam
wody po gotowaniu warzyw na
sałatkę jarzynową). Dodaj do niego obrane, pokrojone w plastry
buraki,
suszone grzyby wraz z
wodą, w której się moczyły i gotuj ok 30-40 minut aż do miękkości
buraków.Dodaj zakwas buraczany (po trochu i próbuj, czy to "już" ten smak) i wyłącz płomień pod garnkiem. Odstaw barszcz na ok 30 minut,
potem odcedź
buraki i dopraw barszcz do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem. Barszcz powinien być wyraźnie słodkawo-kwaskowy i odpowiednio
pieprzny, by pobudzić apetyt na kolejne dania wigilijne. Przed podaniem
skrop barszcz dobrym
olejem rzepakowym.