Wykonanie
Po nocnej imprezie, jak np. po wczorajszych Andrzejkach rano wypić barszczyk rzecz zbawienna;-) Dlatego też zapobiegliwie, 5 dni wcześniej, nastawiłam zakwas z
buraków i ugotowałam pachnący, pikantny
napój, który postawił nas dzisiaj na nogi:-)Zaczyna się teraz okres nieprzyjemnej aury, a w najbliższej przyszłości przed nami Sylwester i karnawał. Doskonale więc się sprawdzi taki gorący barszczyk. Może być też podstawą do barszczu wigilijnego, bo dzięki zakwasowi kolor jego będzie intensywny i idealnie doprawi postną zupę.
Składniki:zakwas:1 kg
buraków,2 litry
wody,piętka lub skórka
razowego chleba,1 czubata łyżka
soli,3
listki laurowe,3 ząbki
czosnku,3-5 ziarenek
ziela angielskiego.barszczyk:porcja rosołowa (wigilijny barszcz bez
mięsa, czyli tę pozycję pominąć),
włoszczyzna,kilka
grzybków suszonych,około 2-3 litrów
wody2 kg
buraków,3 ząbki
czosnku,2-3
listki laurowe,5 ziarenek
ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
cukierzakwas z
buraków.Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w kamionkowym naczyniu lub słoiku, na przemian z
czosnkiem, listkami i zielem, wrzucić kawałek
chleba. Zagotować
wodę z
solą, wystudzić i zimną zalać
buraki. Odstawić na 3 - 5 dni.W garnku ugotować
wywar, wrzucając wszystkie składniki, oprócz zakwasu i
pieprzu,tak by wszystko było zalane
wodą. Gdy warzywa są już miękkie przecedzić całość. Dodać zakwas, również przecedzony, doprawić
solą,
cukrem i
pieprzem, podgrzewać do momentu zagotowania i od razu wyłączyć, żeby barszczyk nie stracił intensywnego koloru i klarowności. Można podać z uszkami, pierogami, krokietami. Na Wigilię
wywar ugotować bez
mięsa, doprawiać podobnie.