ßßß Cookit - przepis na Zakwas z buraków i barszczyk do picia

Zakwas z buraków i barszczyk do picia

nazwa

Wykonanie

Po nocnej imprezie, jak np. po wczorajszych Andrzejkach rano wypić barszczyk rzecz zbawienna;-) Dlatego też zapobiegliwie, 5 dni wcześniej, nastawiłam zakwas z buraków i ugotowałam pachnący, pikantny napój, który postawił nas dzisiaj na nogi:-)
Zaczyna się teraz okres nieprzyjemnej aury, a w najbliższej przyszłości przed nami Sylwester i karnawał. Doskonale więc się sprawdzi taki gorący barszczyk. Może być też podstawą do barszczu wigilijnego, bo dzięki zakwasowi kolor jego będzie intensywny i idealnie doprawi postną zupę.
Składniki:
zakwas:
1 kg buraków,
2 litry wody,
piętka lub skórka razowego chleba,
1 czubata łyżka soli,
3 listki laurowe,
3 ząbki czosnku,
3-5 ziarenek ziela angielskiego.
barszczyk:
porcja rosołowa (wigilijny barszcz bez mięsa, czyli tę pozycję pominąć),
włoszczyzna,
kilka grzybków suszonych,
około 2-3 litrów wody
2 kg buraków,
3 ząbki czosnku,
2-3 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
cukier
zakwas z buraków.
Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w kamionkowym naczyniu lub słoiku, na przemian z czosnkiem, listkami i zielem, wrzucić kawałek chleba. Zagotować wodę z solą, wystudzić i zimną zalać buraki. Odstawić na 3 - 5 dni.
W garnku ugotować wywar, wrzucając wszystkie składniki, oprócz zakwasu i pieprzu,tak by wszystko było zalane wodą. Gdy warzywa są już miękkie przecedzić całość. Dodać zakwas, również przecedzony, doprawić solą, cukrem i pieprzem, podgrzewać do momentu zagotowania i od razu wyłączyć, żeby barszczyk nie stracił intensywnego koloru i klarowności. Można podać z uszkami, pierogami, krokietami. Na Wigilię wywar ugotować bez mięsa, doprawiać podobnie.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/12/zakwas-z-burakow-i-barszczyk-do-picia.html