ßßß
Po nocnej imprezie, jak np. po wczorajszych Andrzejkach rano wypić barszczyk rzecz zbawienna;-) Dlatego też zapobiegliwie, 5 dni wcześniej, nastawiłam zakwas z buraków i ugotowałam pachnący, pikantny napój, który postawił nas dzisiaj na nogi:-)Zaczyna się teraz okres nieprzyjemnej aury, a w najbliższej przyszłości przed nami Sylwester i karnawał. Doskonale więc się sprawdzi taki gorący barszczyk. Może być też podstawą do barszczu wigilijnego, bo dzięki zakwasowi kolor jego będzie intensywny i idealnie doprawi postną zupę.
Składniki:zakwas:1 kg buraków,2 litry wody,piętka lub skórka razowego chleba,1 czubata łyżka soli,3 listki laurowe,3 ząbki czosnku,3-5 ziarenek ziela angielskiego.barszczyk:porcja rosołowa (wigilijny barszcz bez mięsa, czyli tę pozycję pominąć),włoszczyzna,kilka grzybków suszonych,około 2-3 litrów wody2 kg buraków,3 ząbki czosnku,2-3 listki laurowe,5 ziarenek ziela angielskiego,sól,pieprz,cukierzakwas z buraków.Przygotowanie:Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w kamionkowym naczyniu lub słoiku, na przemian z czosnkiem, listkami i zielem, wrzucić kawałek chleba. Zagotować wodę z solą, wystudzić i zimną zalać buraki. Odstawić na 3 - 5 dni.W garnku ugotować wywar, wrzucając wszystkie składniki, oprócz zakwasu i pieprzu,tak by wszystko było zalane wodą. Gdy warzywa są już miękkie przecedzić całość. Dodać zakwas, również przecedzony, doprawić solą, cukrem i pieprzem, podgrzewać do momentu zagotowania i od razu wyłączyć, żeby barszczyk nie stracił intensywnego koloru i klarowności. Można podać z uszkami, pierogami, krokietami. Na Wigilię wywar ugotować bez mięsa, doprawiać podobnie.