ßßß
Nigdy wcześniej nie robiłam zakwasu ale tyle sie teraz o nim mówi ze postanowilam i ja zrobić .Przepis jest jak u wszystkich , nie da sie tu stworzyc wielu kombinacji wiec zrobilam pierwszy jaki znalazlam w moich zbiorach karteluszkowych.1 kg czerwonych buraków1,5 l przegotowanej ciepłej wody2 płaskie łyżki soli1 główka czosnku1 kromka chleba razowego2 listki laurowekilka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiegoBuraki oczyszczone obrać i pokroić w cienkie plastry. Czosnek przekroić razem z łupinką Pokrojone buraki włożyć do kamionki lub słoja, dodać przyprawy oraz czosnek. Na wierzch położyć kromkę chleba. Wodę posolić i zalać przygotowane burakiPrzykryć naczynie gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni. Zakwas powinien być klarowny.Przecedzić i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce do ok miesiąca.
Opublikowany w