Wykonanie
Nigdy wcześniej nie robiłam zakwasu ale tyle sie teraz o nim
mówi ze postanowilam i ja zrobić .Przepis jest jak u wszystkich , nie da sie tu stworzyc wielu kombinacji wiec zrobilam pierwszy jaki znalazlam w moich zbiorach karteluszkowych.1 kg czerwonych
buraków1,5 l przegotowanej ciepłej
wody2 płaskie łyżki
soli1 główka
czosnku1 kromka
chleba razowego2
listki laurowekilka ziaren
pieprzukilka ziaren
ziela angielskiegoBuraki oczyszczone obrać i pokroić w cienkie plastry.
Czosnek przekroić razem z łupinką Pokrojone
buraki włożyć do kamionki lub słoja, dodać
przyprawy oraz
czosnek. Na wierzch położyć kromkę
chleba.
Wodę posolić i zalać przygotowane
burakiPrzykryć naczynie gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni. Zakwas powinien być klarowny.Przecedzić i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce do ok miesiąca.
Opublikowany w