ßßß Cookit - przepis na ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY

ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY

nazwa

Wykonanie

Zakwas przygotowuje na około 5-7 dni przed gotowaniem barszczu, przyznam że jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku z uszkami jakoś daję rade zjeść tradycja zobowiązuje.
1,5 kg buraków
kromka razowego chleba
ząbek czosnku
2 litry przegotowanej ciepłej wody (tyle wody aby przykryła buraki)
2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Do szklanego lub kamionkowego naczynia wkładamy obrane umyte i pokrojone w plastry buraki, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą tak aby zakrywały buraki, solimy. Na wierzchu kładziemy liście laurowe, ziele angielski kromkę chleba oraz czosnek. Przykrywamy i odstawiamy na około tydzień w ciepłe miejsce.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/12/zakwas-buraczany.html