ßßß Cookit - przepis na Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Zakwas z buraków to świetna baza do wigilijnego barszczu.
Zdecydowanie wzmacnia jego smak i aromat,
poza tym jest bardzo zdrowy i chociażby dlatego warto znaleźć chwilę, by go nastawić.
Rzecz jest bardzo prosta -
- kroimy buraki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, a zakwas robi się sam.
Po 5 dniach możemy gotować wigilijny barszcz.
Składniki:
5 buraków
5 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
0.5 łyżki soli
kromka suchego razowego chleba na zakwasie
Sposób wykonania:
Buraki obieramy, kroimy w plastry lub kostkę i wkładamy je do wyparzonego słoja o pojemności ok. 2 litrów lub do garnka kamionkowego. Dodajemy ziele, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Lekko dociskamy i zalewamy letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem soli . Na wierzch dajemy chleb. Przed przykryciem sprawdzamy, czy buraki nie wchłonęły zbyt dużo wody i nie odsłoniły się. Jeśli tak, dolewamy wody. Naczynie przykrywamy gazą albo ścierczką i odstawiamy na 5 dni. W tym czasie niczego nie mieszamy. Sprawdzamy tylko, czy na chlebie nie pojawiła się pleśń. Jeśli tak, to natychmiast go wyrzucamy.
Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Jeśli ma być przechowywany dłużej, trzeba zlać go do butelki, zakorkować i wstawić do lodówki. Tam może byc przechowywany do 5 tygodni.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/12/Zakwas-na-barszcz-czerwony.html