Wykonanie
Zakwas z
buraków to świetna baza do wigilijnego barszczu.Zdecydowanie wzmacnia jego smak i aromat,poza tym jest bardzo zdrowy i chociażby dlatego warto znaleźć chwilę, by go nastawić.Rzecz jest bardzo prosta -- kroimy
buraki, dodajemy
przyprawy i zalewamy
wodą, a zakwas robi się sam.Po 5 dniach możemy gotować wigilijny barszcz.
Składniki:5
buraków5 ząbków
czosnku5 ziaren
ziela angielskiego3
liście laurowe0.5 łyżki
solikromka suchego
razowego chleba na zakwasie
Sposób wykonania:
Buraki obieramy, kroimy w plastry lub kostkę i wkładamy je do wyparzonego słoja o pojemności ok. 2 litrów lub do garnka kamionkowego. Dodajemy ziele,
liście laurowe i obrane ząbki
czosnku. Lekko dociskamy i zalewamy letnią, przegotowaną
wodą z dodatkiem
soli . Na wierzch dajemy
chleb. Przed przykryciem sprawdzamy, czy
buraki nie wchłonęły zbyt dużo
wody i nie odsłoniły się. Jeśli tak, dolewamy
wody. Naczynie przykrywamy gazą albo ścierczką i odstawiamy na 5 dni. W tym czasie niczego nie mieszamy. Sprawdzamy tylko, czy na
chlebie nie pojawiła się pleśń. Jeśli tak, to natychmiast go wyrzucamy.Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Jeśli ma być przechowywany dłużej, trzeba zlać go do butelki, zakorkować i wstawić do lodówki. Tam może byc przechowywany do 5 tygodni.