ßßß
SKŁADNIKI:1,5kg buraków czerwonychgłówka czosnku5-7 liści laurowych,około 20 kulek ziela angielskiegołyżka solikromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży)przegotowana ciepła woda – około 1,5 litraWYKONANIE:Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni. Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu nr balkonie nawet kilka tygodni.