ßßß Cookit - przepis na Zakwas na barszcz wigilijny

Zakwas na barszcz wigilijny

nazwa

Wykonanie

Nie piekę ciast bo to jeszcze za wcześnie, ale za to dziś przygotowałam buraki na zakwas. Taki gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Więc kiedy zakwas będzie gotowy, przecedzę go i zleję do butelek, a później wykorzystam do przygotowania barszczyku wigilijnego.
Składniki:
2 kg buraków
6 ząbków czosnku
kromka chleba razowego ( przygotowanego na naturalnym zakwasie, bez drożdży )
1,5 łyżki soli
6 liści laurowych
garstka ziela angielskiego
Wykonanie:
Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do czystego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liśćmi i zielem. Następnie zalewamy taką ilością przegotowanej wody z solą, by przykryła buraki. Dodajemy chleb owinięty w gazę ( nie rozpuści się). Słój przykrywamy gazą lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach ze słoika wyjmujemy chleb, a klarowny zakwas przelewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2013/12/zakwas-na-barszcz-wigilijny.html