Wykonanie
Święta tuż, tuż...W całym przedświątecznym galimatiasie, pośpiechu i natłoku spraw, warto wcześniej pomyśleć o przygotowaniu świątecznych półproduktów, które oszczędzą nasz czas chwilę przed Wigilią. Na wielu
polskich stołach w wigilijny wieczór pojawi się pyszny barszcz czerwony z uszkami. Niech ten pierwszy posiłek, który wspólnie zjem y będzie pyszny i przygotowany przez nas od podstaw. Warto wcześniej pomyśleć o przygotowaniu zakwasu buraczanego, który spo k ojnie może poleż eć w lodówce do Wigilii. Domowy zakwas jest o niebo lepszy od tego, który można kupić w sklepie. Przygotowanie go zajmuje naprawdę chwilę...Polecam!
Składniki:1 1/2 kg
buraków1 - 1 1/2 litra przegotowanej letniej
wody4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli1 kromka
razowego chleba3
liście laurowe3
ziela angielskieBuraki obrać i pokroić w średniej grubości plastry. Duży 2 litrowy
słój wyparzyć.
Buraki ułożyć w słoiku. Dodać obrany
czosnek, ziele i liść,
cukier oraz
sól. Na wierzch położyć kromkę
razowego chleba. Zalać wszystko
wodą (w takiej ilości, aby
buraki były zakryte). Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe, ale przewiewne miejsce na około 5-7 dni. Po kilku dniach utworzy się na wierzchu mało estetyczna piana. Zebrać ją dokładnie. Zakwas przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą. Odcedzony zakwas przelać do czystych, wyparzonych butelek/słoików i zakręcić. Przechowywać w lodówce.