ßßß Cookit - przepis na Domowy zakwas na barszcz czerwony

Domowy zakwas na barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Święta tuż, tuż...W całym przedświątecznym galimatiasie, pośpiechu i natłoku spraw, warto wcześniej pomyśleć o przygotowaniu świątecznych półproduktów, które oszczędzą nasz czas chwilę przed Wigilią. Na wielu polskich stołach w wigilijny wieczór pojawi się pyszny barszcz czerwony z uszkami. Niech ten pierwszy posiłek, który wspólnie zjem y będzie pyszny i przygotowany przez nas od podstaw. Warto wcześniej pomyśleć o przygotowaniu zakwasu buraczanego, który spo k ojnie może poleż eć w lodówce do Wigilii. Domowy zakwas jest o niebo lepszy od tego, który można kupić w sklepie. Przygotowanie go zajmuje naprawdę chwilę...Polecam!
Składniki:
1 1/2 kg buraków
1 - 1 1/2 litra przegotowanej letniej wody
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 kromka razowego chleba
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
Buraki obrać i pokroić w średniej grubości plastry. Duży 2 litrowy słój wyparzyć. Buraki ułożyć w słoiku. Dodać obrany czosnek, ziele i liść, cukier oraz sól. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Zalać wszystko wodą (w takiej ilości, aby buraki były zakryte). Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe, ale przewiewne miejsce na około 5-7 dni. Po kilku dniach utworzy się na wierzchu mało estetyczna piana. Zebrać ją dokładnie. Zakwas przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą. Odcedzony zakwas przelać do czystych, wyparzonych butelek/słoików i zakręcić. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/12/domowy-zakwas-na-barszcz-czerwony.html